fbpx

Kako skuhati popolne testenine – nikoli več lepljive ali razkuhane!

Zakaj vaše testenine niso popolne?

Foto: envato

Zakaj testenine v restavracijah vedno izgledajo bolje kot doma? So popolno kuhane, ne razmočene in nikoli se ne lepijo. Kljub natančnemu upoštevanju navodil na embalaži vam morda nikoli ne uspe doseči tiste prave teksture. V čem je skrivnost? Kaj svetuje Gordon Ramsay?

Svetovno znani kuharski mojster Gordon Ramsay je razkril nekaj ključnih pravil, ki vam bodo pomagale pripraviti testenine, kot jih kuhajo najboljši chefi.

Čas je, da opustite slabe navade in se naučite tehnik, ki bodo vaše testenine dvignile na višjo raven!

Popolne testenine niso naključje!

Mnogi mislijo, da je kuhanje testenin ena najlažjih nalog v kuhinji, a v resnici majhne napake vodijo do povprečnih rezultatov. Gordon Ramsay poudarja, da je ključ do uspeha v podrobnostih – od količine vode do časa kuhanja in prave tehnike. Če se vam lepijo, so brez okusa ali premehke, verjetno delate eno od teh napak.

1. Dovolj vode

Ena najpogostejših napak je uporaba premalo vode. Gordon Ramsay poudarja, da testenine potrebujejo prostor za gibanje, sicer se začnejo lepiti.

Testenine morajo imeti dovolj vode. Foto: Freepik

Voda mora močno vreti, še preden vanjo daste testenine. “Če voda ni divja, testenine ne bodo popolne!” pravi Ramsay. Priporočeno razmerje je 1 liter vode na 100 gramov testenin.

2. Brez soli – brez okusa!

Veliko ljudi sol doda šele na koncu ali pa jo popolnoma izpusti. Gordon Ramsay opozarja, da je sol ključen element za okus. Voda mora biti “slana kot morje”, saj testenine vpijejo njen okus med kuhanjem.

10 gramov soli na liter vode je zlato pravilo, ki zagotovi, da testenine ne bodo puste. Če solite šele na krožniku, je prepozno!

3. Mešanje je nujno!

Poudarja pomen mešanja testenin takoj, ko jih daste v vrelo vodo. Če jih pustite pri miru, se bodo začele lepiti in skuhale neenakomerno.

Najbolje je, da jih prvo minuto mešate neprekinjeno, nato pa občasno, da zagotovite, da se gibajo po loncu.

4. Olje? Nikakor!

Mnogi ljudje dodajo olje v vodo, da bi preprečili lepljenje. On to strogo odsvetuje, saj olje obda testenine s tankim slojem maščobe, zaradi česar se omaka ne more pravilno oprijeti.

Popolnost na krožniku. Foto: Freepik

Namesto tega je pomembno, da jih pravilno kuhate – z dovolj vode, soljo in rednim mešanjem. To je edini pravi način, da preprečite lepljenje brez kompromisov pri okusu.

5. Kuhajte testenine “al dente”

Če želite, da so testenine popolne, jih ne smete prekuhati. Gordon Ramsay svetuje, da jih vedno skuhate 1 do 2 minuti manj, kot piše na embalaži.

Ampak tukaj je njegov trik: testenine dokončajte v omaki! Ko jih odcedite, jih takoj prestavite v ponev z omako in pustite, da vpijejo okuse. Tako bodo neverjetno sočne in okusne.

6. Voda od testenin – zlata sestavina!

Nikoli ne odlije vse vode, v kateri so se kuhale testenine. Ta voda je polna škroba, ki bo omaki dal svilnato teksturo.

Preden jih odcedite, prihranite vsaj eno skodelico te tekočine. Nato jo postopoma dodajajte v omako – opazili boste, da postane gostejša, bogatejša in popolno povezana s testeninami.

7. Testenine postrezite takoj – brez čakanja!

Ena največjih napak je, da jih pustite stati. Testenine morajo biti vedno sveže kuhane in takoj postrežene.

Če jih pustite v cedilu, bodo postale lepljive in gumijaste. Ko jih odcedite, jih takoj vrzite v omako, premešajte in servirajte.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.