Ko se zjutraj prebudite in sanjate o zajtrku, ki bo poleg kave še boljši, ni boljšega občutka kot ugriz v popolno puhast waffle. Kljub temu, da na prvi pogled priprava wafflov izgleda preprosta – moka, mleko, jajca in malo sladkorja – obstaja sestavina, ki igra ključno vlogo pri tem, da so waflji resnično puhasti. Kaj je torej skrivnost?
Skrivna sestavina za najbolj puhaste waflje
Trik je pravzaprav v uporabi dveh ključnih sestavin, ki delujeta kot dvigovalca testa: pecilni prašek in soda bikarbona. Pecilni prašek je standardna sestavina, ki jo najdemo v skoraj vsakem receptu za waffle. Deluje tako, da sprosti ogljikov dioksid, ko pride v stik z mokrimi sestavinami, kar povzroči mehurčke, ki naredijo testo rahlo in zračno.
Soda bikarbona pa doda še dodatno moč, saj reagira s kislinami v testu (kot so jogurt, pinjenec ali limonin sok) in ustvari še več mehurčkov. Rezultat je lahkotno testo, ki se ob segrevanju razširi in postane izjemno puhasto.
Druga pomembna skrivnost: Ločitev beljakov in rumenjakov
Še ena tehnika, ki pogosto ostaja spregledana, je ločevanje jajc. Namesto da jajca preprosto vmešate v testo, poskusite ločiti rumenjake od beljakov. Rumenjake vmešajte v testo, beljake pa stepite do trdnih vrhov in jih nežno vmešajte na koncu priprave testa. Ta korak doda še dodatno zračnost, saj stepanje beljakov ustvari majhne mehurčke zraka, ki povečajo volumen testa.
Pinjenec ali jogurt
Čeprav lahko uporabite običajno mleko, uporaba pinjenca ali jogurta zagotavlja dodatno kislost, ki pomaga sodi bikarboni, da bolje deluje. Hkrati ta kisla komponenta doda testu tudi posebno aromo in bogat okus, ki waflje naredi še bolj sočne.
Majhen dotik vanilije in stopljenega masla
Čeprav ni skrivna sestavina za puhastost, ne smemo spregledati, kako pomemben je okus. Dodajanje vanilijevega ekstrakta in malo stopljenega masla bo izboljšalo okus wafflov in jim dodalo bogato teksturo, medtem ko bodo še vedno ostali puhasti in lahkotni.
Kako do popolnih wafflov?
Skrivnost do najbolj puhastega waffla torej leži v kombinaciji tehnik in sestavin. Pecilni prašek in soda bikarbona skupaj ustvarita popolno dvigovanje testa, stepanje beljakov pa dodaja zračnost, ki je nujna za lahkotno teksturo. Če dodate še pinjenec za kislino in nekaj vanilije za okus, boste ustvarili waffle, ki bodo zmagovalni na vsakem zajtrku.
Preizkusite te trike in uživajte v najbolj puhastih wafflih, kar ste jih kdaj spekli!