fbpx

Kdo bolj potrebuje pametno uro Huawei Watch GT 3 SE – moja sestra ali jaz?

Za začetek priznanje z moje strani. Ne smejte se. Še nikdar nisem nosila pametne ure. Kaj po moja sestra? Če Božičku pišem, da naj ji morda prinese tole, bo to že njena četrta.

Seveda ima, če gledamo samo ta dva podatka, ona nekakšno prednost – potrebuje zmogljivejšo uro, potrebuje uro z baterijo, ki »dolgo zdrži«, potrebuje tisoč in eno malenkost. Bodimo iskreni, ura za 170 evrov na prvo žogo ne bo nek hud presežek, a vsekakor ima lahko veliko plusov. In eden izmed njih je vsekakor ta, da baterija ure »zdrži« skoraj dva tedna. Nekaj nepredstavljivega za vse pametne ure drugih znamk.

Priznam, da me mika novejša različica Huawei Watch GT 3 Pro v keramični izvedbi. Le-to sem zelo lepo predstavila tudi njej, a me je hitro postavila na realna tla: “Pa saj ti si pa res bolj športna, naj bo potem takšna tudi tvoja ura.” In res je, jaz sem tista, ki vstane ob 5.30, da sem ob 6.30 že v telovadnici, medtem, ko ona še spi.

In tako sva sva s sestro Huawei Watch GT 3 SE končno dobili v nekajdnevni test. Priznam, da sem uporabnica Huaweijevega pametnega telefona, a vseeno sem se morala naučiti, kako uro povezati s telefonom – #vsejeenkratprvic. To gre povsem preprosto tako pri meni, kot tudi pri sestri, saj so Huawei ure združljive tako z Androidom kot iOS-om. Sestra si je en-dva-tri na svojem telefonu ustvarila Huawei račun ter kmalu zatem uro že uporabljala.

Moje mnenje je, da je Huawei Watch GT 3 SE vsekakor peresno lahka ura, ki je prilagojena aktivnemu preživljanju prostega časa. Primerna je za nošenje tudi med daljšo vadbo. Bravo. Tehta le 35,6 g brez TPU paščka. Ohišje iz kompozitnih vlaken poskrbi za sodobno in mladostno oblikovanje. Atraktiven videz. Čeprav večini deluje ura bolj moška, ne vidim ovire, da je ne bi mogle nositi tudi ženske. Všeč mi je zelo pregleden in svetel zaslon, seveda občutljiv na dotik. Ker imam rada preprostost, je ura dobila plus še zaradi dodatne bočne tipke pod vrtečo krono.

Moja zelo zgovorna sestra pa pravi: “Baterija absolutno zmaga, preglednost zaslona pa tudi!” In to je bilo to, menda s temi sedmimi besedami pove vse. Seveda se kot ženska nisem mogla zadovoljiti le s tem.
“Mojo uro bi že zdavnaj morala polniti, tale pa ima še več kot 80 odstotkov baterije.” (Mislim, da mi ni verjela, ko sem ji ob začetku povedala, da ima Huawei Watch GT 3 SE kar 14-dnevno avtonomijo baterije.)
“Še kaj?”
“Preglednost zaslona mi je zelo všeč, bolj kot pri moji (zaslon AMOLED 1.43 inch je res super). Všeč mi je podrobna razdelanost pri spremljanju spanja (Huawei TruSleep), možnost raznolikih številčnic in spremljanje srčnega utripa z izjemno natančnostjo.”

Ko smo ravno omenili tehnologijo TruSleep, je pomembno vedeti, da le-ta prepoznava globok in lahek spanec, fazo spanja s hitrim premikanjem oči (REM spanec) ter dremeže in čase bujenja, kar omogoča jasen vpogled v kvaliteto spanca in vam daje praktične nasvete za izboljšanje spanja. Aplikacija HUAWEI Zdravje vam pomaga beležiti smrčanje in govorjenje med spanjem.

Ali veste kaj pomeni REM spanec? To je kratica za “rapid eye movement” oziroma “hitro premikanje oči”. REM spanje je ena izmed pomembnejših komponent zdravega spanja. Zdravo spanje se namreč opredeljuje s tremi komponentami: zadostna količina spanja, neprekinjen spanec in globok spanec.
Neprekinjen spanec pomeni, da gremo ponoči čez vse 4 faze spanja, kar vključuje tudi REM spanje. V REM fazi aktivnost možganov postaja hitrejša, bitje srca pa se pospeši, zato se v tej fazi najtežje prebudimo. Če ste se kdaj spraševali, kdaj med spanjem ustvarimo največ sanj, se to dogaja v času REM spanja. Naše telo je takrat začasno paralizirano, kar je izredno pomembno, da svojih sanj ne doživljamo realno. Predstavljajte si, da sanjate, da tečete sredi gozda. Če se paraliza ne bi pojavila, bi mišice ne le v sanjah, pač pa tudi v realnosti poskrbele za tek, kar pa zna biti precej nevarno. Seveda se tudi to dogaja nekaterim ljudem. Pri slednjih se spalna paraliza v času REM spanja ne vzpostavi in tako npr. začnejo hoditi po hiši, brez da bi se tega zavedali. Ta pojav je še pogostejši pri otrocih, ko jih »nosi luna«.

Pa jaz? Zmagovalka mojega testa je vsekakor baterija ure Huawei Watch GT 3 SE. Nezanemarljivo pri tej uri je tudi združitev oblike in uporabnosti ure. Preprosta uporaba. Ker pri svojem delu opažam, da popijem premalo vode, je bila dobrodošla možnost nastavitve opomnika za pitje tekočine. Pa seveda bolj ženske funkcije: kontrola stresa in »najlepših dni v mesecu« ter vse ostale zdravstvene funkcije (spremljanje nasičenosti kisika v krvi, ravni stresa, kar v sodobnem življenjskem ritmu ni nepomembno in izredna analiza kakovosti spanja s priporočili, kako ga izboljšati), manjkata ji le elektrokardiogram (EKG) in merjenje togosti arterij (vseeno bolj primerni funkciji za malce starejšo populacijo ali populacijo s tovrstnimi težavami, v tem primeru je vsekakor primernejša Huawei Watch GT 3 Pro).

Kot sem že prej omenila, do tega trenutka še nisem bila lastnica pametne ure, zato me je navdušil tudi prikaz obvestil s povezanega telefona ter predvsem telefoniranje. Dokler tega nisem poskusila, nisem razumela, kako uporabno je, da klic sprejmem na uri, ko telefon ni ravno na dosegu roke – npr. med pomivanjem posode, pospravljanjem ali umivanjem las. Mislim torej, da jaz to uro potrebujem bolj kot moja sestra. Zakaj jaz? Ker za začetek potrebujem osnovno, lahko, po videzu atraktivno pametno uro, v kateri sem zase našla kar dobro vrednost. Pri pregledu ponudbe sem namreč zelo hitro ugotovila, da kvalitetne pametne ure pod 200 evrov ni lahko dobiti. Njen plus pa je tudi ta, da svoje precej nizke cene ne gradi na starejših tehnologijah ali omejevanju delovanja pomembnih funkcij.

Zaključek: Draga sestra, zelo mi je žal, ampak tale bo kar moja. Bom pa vseeno v svojem pismu Božičku omenila tudi tebe. 😊

Avtorica prispevka: Urška Mlakar

Zadnja posodobitev 2023-03-28 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.