특정 과일을 껍질을 벗기지 않고 무는 것을 상상할 수 없습니까? 껍질을 벗길 필요가 없는 야채와 과일을 알아볼까요?
Katere zelenjave in sadja ni potrebno olupiti preden ga pojeste? Več vrst sadja in zelenjave, ki jih bomo našteli v nadaljevanju, je dobro uživati z olupkom, ker je olupek bogat s hranili, ki blagodejno vplivajo na zdravje črevesja.
Vlaknine so nujne za zdravje. Kompleksni ogljikovi hidrati hranijo črevesni mikrobiom, spodbujajo prebavo, pomagajo uravnavati krvni sladkor in pomagajo pri razstrupljanju. Poleg tega hrana, bogata z vlakninami, pomaga pri hujšanju.
Velika verjetnost je, da je trenutno v vašem smetnjaku ali kompostu zavidljiva količina vlaknin. V njegovih lupkih se nahaja približno 30 do 40 odstotkov vlaknin zelenjave in sadja.
많이 olupkov sadja in zelenjave je užitnih, so pa tudi takšni, ki niso, vendar to ne pomeni, da jih je treba vreči neposredno med odpadke. Lupine avokada, manga in melone na primer niso užitne, lahko pa jih uporabite za pripravo pilinga za telo.
Katere zelenjava in sadje ni potrebno olupiti
감자들
V lupini se nahaja neverjetnih 30-40 odstotkov vlaknin. Uporabite neolupljen krompir, kjer je le mogoče. Najprej krompir namočite v vodi in s krtačo za zelenjavo odstranite umazanijo ter ga obrišite. Če ga je treba olupiti, lupine prihranite, jih premažite z oljem in potresete s soljo ter spečete v pečici. Dobili boste okusen in zdrav čips, bogat z vlakninami. Enako velja za sladki krompir.
키위
Pa smo pri bodičastem in dlakavem kiviju. Nikoli ne bi rekli, da je njegova lupina užitna, a je. Če jeste olupek kivija, boste v telo vnesli 50 odstotkov več vlaknin, kot če jeste samo meso kivija.
Preden ugriznete vanj, ga dobro operite pod vodo, da zmehčate teksturo in odstranite grobe konce. So užitni, a ne pretiravajte.
사과
Približno 45 odstotkov vlaknin jabolka je v olupku, ki je bogat tudi s pektinom, spojino, ki je odlična za zdravje črevesja. Zelo pomembno je, da jabolka dobro operete pod vodo in jih uživate z olupkom, če veste, da niso obdelana s kemikalijami.
브로콜리
브로콜리 nima lupine, ima pa steblo. Stebla brokolija vsebujejo več vlaknin kot cvetovi, a pogosto končajo v smetnjaku za biološke odpadke. Odrežite vse rjave koščke s stebla, ga narežite in uporabite kot cvetove. Lahko jih pečete, cvrete in kuhate.
Buča
Užitne so lupine vseh vrst buč, nekatere pa so morda pretrde. Najboljši način uživanja celih buč je pečenje ali na žaru. Če jih olupite, olupka ne zavrzite, ampak jih specite v pečici z malo olivnega olja in morske soli, dokler ne porjavijo in hrustljavo zapečejo, dobili boste bučni čips.
Korenček
Ne lupite korenje, saj vsebuje veliko vlaknin in hranilnih snovi. Korenček le dobro operete pod vodo, z nožem odstranite črne lise in nepravilnosti, ga skrtačite ali obrišete in pojete.
오이
Skoraj vsa notranjost kumare je voda. V lupini kumare so vlaknine in koristne spojine, kot je klorofil, zato je nikar ne zavrzite. Enako velja za semena, so še en vir vlaknin.