fbpx

레스토랑 브레그(Breg): 전통이 재능을 만나는 곳

Roman Slekovec, Jorg Zupan in Matjaž Ivanc, foto: Sous Chef

레스토랑 Breg는 레스토랑 전통이 16세기로 거슬러 올라가는 위치에 문을 열었습니다. 이것은 사교 활동을 좋아하는 동시에 맛있는 잔치에 빠지기를 좋아하는 모든 사람을 위한 것입니다. 메뉴는 전통 요리에 기반을 두고 있으며, 최고 셰프인 Jorg Zupan이 자신만의 손길을 가미했습니다.

Restavracija Breg se nahaja na prelepi sprehajalni poti Stare Ljubljane in sicer v prostorih stavbe Breg 20, ki se ponaša z bogato zgodovinsko vrednostjo. Tam je legendarna Gostilna Vitez tradicionalne slovenske jedi prvič stregla že leta 1574, nekaj časa pa je bil njen lastnik Andrej Smole, prijatelj Franceta Prešerna. Tradicijo sedaj nadaljuje chef Jorg Zupan, najmlajši prejemnik 미슐랭 스타 슬로베니아에서.

Jorg Zupan, foto: Sous Chef

Zupan si je Breg zamislil kot prostor, v katerem ob dobrih jedeh poteka sproščeno druženje. Projekta se je lotil skupaj s poslovnim partnerjem Matjažem Ivancem, s katerim uspešno sodelujeta že v restavraciji Atelje. Na otvoritvi, ki se je je udeležilo veliko število sladokuscev in znanih obrazov, je nadarjeni chef povedal: »Želim si, da bi Breg postal ljudski. Prostor srečevanj, kjer bi si družba ob glasni debati privoščila pravo pojedino, kjer bi se ob nedeljah ob goveji juhi in pečenki zbrala vsa družina, kjer bi prijatelji spili pivo in piknili narezek, kjer bi si par ob kozarcu vina razdelil sladico, kjer bi se vsi počutili dobrodošle.«

Otvoritev restavracije Breg, foto: Sous Chef

Jedi, s katerimi lahko razvajate svoje brbončice, temeljijo na tradicionalnih slovenskih dobrotah. Zupan je v smehu omenil, da pri svojem ustvarjanju sledi načelu “mastno in slastno”. Sestavine, ki jih uporablja, v veliki večini pridobi od slovenskih proizvajalcev 아니면 그들 vzgoji sam na domačem vrtu.

Jajčevci s suhimi paradižniki in sirom stracchino, foto: Sous Chef

Na poletnem meniju si med predjedmi lahko privoščite tatar suhozorjene govedine, ki ga spremlja čebulno maslo z misom, Zupanovo slavno burrato z melaso iz rdeče pese 그리고 goveji jezik »na šavor«. Sledijo seveda glavne jedi, med katere je chef uvrstil znameniti osso buco, krapov kiev z maslenim pirejem 그리고 kotlete suhozorjenega krškopoljca po dunajsko. Na voljo so vam tudi 해산물 요리, domače testenine, rižote, soparjene štručke 그리고 popečena zelenjava. Okusnemu začetku pa sledi še sladek konec. Za posladek lahko izbirate med tiramisujem, »zažgano« skutno torto, affogatom, proseno kašo, jagodami z belo čokolado in meringo ter drugimi dobrotami. Posebnost Brega pa so tudi nedeljska kosila. Takrat na mizah lahko pričakujete velike jušnike in izbor odličnih pečenk.

Kotlet krškopoljca po dunajsko in krompirjeva solata, foto: Sous Chef

Na prelepi lokaciji, ki ponuja razgled na Ljubljanski grad in mestno nabrežje, se lahko ustavite tudi na prigrizku in kozarcu vina ter uživate v izbranem naboru domačih mesnin in sirov.

Ustvarjalnost pri jedeh se nedvomno odraža tudi v interierju restavracije. Pri prenovi prostorov je sodeloval butični biro Trije arhitekti, oči pa si lahko napašete tudi na umetniških kosih, ki jih je prispeval akademski kipar in slikar Roman Slekovec. Grafično podobo je zasnoval oblikovalec Ljubo Bratina.

Restavracija Breg je odprta od torka do sobote od 12. do 22. ure, ob nedeljah pa od 12. do 17. ure.

2004년부터 당신과 함께

연도부터 2004 우리는 도시 트렌드를 연구하고 열정으로 영감을 주는 최신 라이프스타일, 여행, 스타일 및 제품에 대해 매일 팔로워 커뮤니티에 알립니다. 2023년부터 글로벌 주요 언어로 콘텐츠를 제공합니다.