Restavracija Breg: kjer se tradicija sreča s talentom

Roman Slekovec, Jorg Zupan in Matjaž Ivanc, foto: Sous Chef
Zadnjič posodobljeno: :

Na lokaciji, kjer gostinska tradicija sega v 16. stoletje, je svoja vrata odprla restavracija Breg. Namenjena je vsem, ki se radi družite in hkrati razvajate s slastno pojedino. Jedilnik temelji na tradicionalnih jedeh, ki jim je vrhunski chef Jorg Zupan dodal svoj pridih.

Restavracija Breg se nahaja na prelepi sprehajalni poti Stare Ljubljane in sicer v prostorih stavbe Breg 20, ki se ponaša z bogato zgodovinsko vrednostjo. Tam je legendarna Gostilna Vitez tradicionalne slovenske jedi prvič stregla že leta 1574, nekaj časa pa je bil njen lastnik Andrej Smole, prijatelj Franceta Prešerna. Tradicijo sedaj nadaljuje chef Jorg Zupan, najmlajši prejemnik Michelinove zvezdice v Sloveniji.

Jorg Zupan, foto: Sous Chef

Zupan si je Breg zamislil kot prostor, v katerem ob dobrih jedeh poteka sproščeno druženje. Projekta se je lotil skupaj s poslovnim partnerjem Matjažem Ivancem, s katerim uspešno sodelujeta že v restavraciji Atelje. Na otvoritvi, ki se je je udeležilo veliko število sladokuscev in znanih obrazov, je nadarjeni chef povedal: »Želim si, da bi Breg postal ljudski. Prostor srečevanj, kjer bi si družba ob glasni debati privoščila pravo pojedino, kjer bi se ob nedeljah ob goveji juhi in pečenki zbrala vsa družina, kjer bi prijatelji spili pivo in piknili narezek, kjer bi si par ob kozarcu vina razdelil sladico, kjer bi se vsi počutili dobrodošle.«

Otvoritev restavracije Breg, foto: Sous Chef

Jedi, s katerimi lahko razvajate svoje brbončice, temeljijo na tradicionalnih slovenskih dobrotah. Zupan je v smehu omenil, da pri svojem ustvarjanju sledi načelu “mastno in slastno”. Sestavine, ki jih uporablja, v veliki večini pridobi od slovenskih proizvajalcev ali pa jih vzgoji sam na domačem vrtu.

Jajčevci s suhimi paradižniki in sirom stracchino, foto: Sous Chef

Na poletnem meniju si med predjedmi lahko privoščite tatar suhozorjene govedine, ki ga spremlja čebulno maslo z misom, Zupanovo slavno burrato z melaso iz rdeče pese in goveji jezik »na šavor«. Sledijo seveda glavne jedi, med katere je chef uvrstil znameniti osso buco, krapov kiev z maslenim pirejem in kotlete suhozorjenega krškopoljca po dunajsko. Na voljo so vam tudi morske jedi, domače testenine, rižote, soparjene štručke in popečena zelenjava. Okusnemu začetku pa sledi še sladek konec. Za posladek lahko izbirate med tiramisujem, »zažgano« skutno torto, affogatom, proseno kašo, jagodami z belo čokolado in meringo ter drugimi dobrotami. Posebnost Brega pa so tudi nedeljska kosila. Takrat na mizah lahko pričakujete velike jušnike in izbor odličnih pečenk.

Kotlet krškopoljca po dunajsko in krompirjeva solata, foto: Sous Chef

Na prelepi lokaciji, ki ponuja razgled na Ljubljanski grad in mestno nabrežje, se lahko ustavite tudi na prigrizku in kozarcu vina ter uživate v izbranem naboru domačih mesnin in sirov.

Ustvarjalnost pri jedeh se nedvomno odraža tudi v interierju restavracije. Pri prenovi prostorov je sodeloval butični biro Trije arhitekti, oči pa si lahko napašete tudi na umetniških kosih, ki jih je prispeval akademski kipar in slikar Roman Slekovec. Grafično podobo je zasnoval oblikovalec Ljubo Bratina.

Restavracija Breg je odprta od torka do sobote od 12. do 22. ure, ob nedeljah pa od 12. do 17. ure.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!