fbpx

9 nasvetov, kako se (o)hladiti v visoki vročini

Foto: Drew Dau / Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

V teh dneh je najbrž najpogostejši stavek, ki ga slišimo: "Oh, kako je vroče!" Živo srebro se vzpenja vedno višje in vročina kaj hitro lahko postane zelo mučna. Predstavljamo vam nekaj načinov, kako se ohladiti, ko v bližini ni ventilatorjev in klimatske naprave.

Če ste zunaj v hudi vročini, lahko uporabite enega od spodnjih načinov ohladitve, ki vam bodo osvežili telo in vam olajšali preživljanje vročih dni na prostem.

1. V kolikor je mogoče, si vsake toliko časa rahlo navlažite lase s hladno vodo ali z ledeno kocko, ki jo podrgnete po vrhu glave.

2. Z vodo napolnite plastenko s sprejem, v katero ste dali kocke ledu in vsake toliko časa navlažite izpostavljene dele telesa.

3. Zatilje naj bo vedno zaščiteno, saj so tu naši senzorji za nadzor telesne temperature. Prav tako si vsake toliko časa ohladite ta del, saj le ta hladi tudi ostalo telo. Priporočljiva so pokrivala, ki ščitijo ta predel: večji klobuki, kape s pokrivali.

4. Če si boste privoščili izlet po vročem soncu, vedno nosite pokrivalo, ki ste ga pred tem navlažili z vodo. To lahko med sprehodom večkrat ponovite, saj bo imelo telo boljši nadzor na temperaturo.

Nosite pokrivalo, ki pokrije vaše zatilje.
Foto: Anna Emianenko/Unsplash

5. V koliko nosite srajce, lahko rokave namočite z vodo. Ko bo zapihljal veter, vas bo prijetno hladilo.

6. Noge večkrat hladite z vodo, saj poleti pogosto pride do pregrevanja stopal. V kolikor nosite nogavice, le te navlažite z vodo.

Večkrat ohladite svoja stopala.
Foto: Toa Heftiba/Unsplash

6. Večkrat hladite vaše zapestje, saj boste s tem znižali telesno temperaturo.

7. Tuširajte se s hladno vodo in pijte veliko vode.

8. Nosite lahko, ohlapna oblačila, iz naravnih materialov, kot so bombaž in lan. Izogibajte se sintetičnih in oprijetih materialov, ki znoj zadržujejo in koži onemogočajo, da bi dihala. To posledično telesu otežuje, da bi se hladilo.

9. Pazite tudi na prehranoo/, saj ko telo prebavlja, se tudi dodatno segreva. Zato jejte lahko hrano, v manjših količinah in večkrat na dan. Privoščite si takšno, ki vas bo ohladila: lubenico, melono, kumare, citruse, tropsko sadje.

Privoščite si hrano, ki vas bo ohladila.
Foto: Moshe Silberberg/ Unsplash

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!