Ljubitelji turške kave pozor! Za vas imamo nov način priprave turške kave, ki pa pravzaprav ni nov, saj gre za tradicionalni postopek. Kuhanje v vročem pesku. Če ste res pravi pivec turške kave, potem veste, da je priprava svojevrsten ritual, zato vam ne bo odveč, če vam bo tovrstno kuhanje vzelo nekoliko več časa kot sicer. Iz mesta Akaba v Jordaniji prihaja video posnetek, kjer je prikazano kuhanje turške kave na tradicionalen način.
Če ste eni tistih, ki jutra ne morete začeti brez skodelice kave, potem boste še enkrat več prišli na svoj račun. Tokrat smo pod drobnogled vzeli tradicionalni način kuhanja turške kave, ki vključuje vroč pesek. A še prej malce osvežimo znanje priprave turške kave. Ključno je, da džezva ni prevelila, da se na stenah ne nabire preveč pene, saj ta kavi daje grenak priokus. Enako ne sme biti ta premajhna, saj nam bo kava hitro pobegnila čez rob. Priprava turške kave poleg džezve izstopa tudi po tem, da pri kuhi vodo zavremo. Zato vmes nikoli ne smemo odlepiti oči od posode.
Turki pravijo, da mora biti kava ”črna kot vrag, vroča kot pekel, čista kot angel, sladka kot ljubezen”, kar pomeni, da ji dodamo tudi sladkor (tega pomešamo z zmletimi kavnimi zrnci in vodo).
PREBERITE ŠE: Kava za bogove – narejena iz kave in sendvič sladoleda
Pri povsem tradicionalnem načinu džezve ne izpostavljamo ognju na štedilniku, saj ta vročino črpa iz vročega pesku (najlažje je, če je ta v voku). Kako hitro kava znova zavre je torej odvisno kako globoko jo zarijemo. Več pa v video posnetku: