Kruh. Turki mu pravijo hrana prijateljstva, Finci pa imajo z rženim enak odnos kot Popaj s špinačo- prepričani so, da je vir moči in zdravja. Na Danskem je najbolj znan jutranji kruh, obiska južnega dela Združenih narodov Amerike pa ni brez koruznega kruha. S semeni, suhim sadjem, črn, ržen, bel ali pirin. Vedno ...
Kruh. Turki mu pravijo hrana prijateljstva, Finci pa imajo z rženim enak odnos kot Popaj s špinačo- prepričani so, da je vir moči in zdravja. Na Danskem je najbolj znan jutranji kruh, obiska južnega dela Združenih narodov Amerike pa ni brez koruznega kruha. S semeni, suhim sadjem, črn, ržen, bel ali pirin. Vedno in povsod, že 6000 let.
Prvi hlebček so zamesili Egipčani
Kruh od nekdaj simbolizira preživetje, srečo, rodovitnost. Zgodovina kruha, ki je danes v tej ali oni obliki prisoten po vsem svetu, sega 6000 let nazaj v čas Egipčanov, ki naj bi spekli prvi hlebček kruha. V žrmljah zmleti pšenični moki so dodali sol in vodo iz Nila in zamesili testo. Do takrat so ljudje jedli žito v obliki kaše ali pa so na vročih kamnih pekli mlince. Egipčani pa zgnetenega testa niso razvlekli v palec debelo ploščo kot ostali, ampak so testo pustili stati in tako je začelo naraščati. Ker takšnega testa ni bilo mogoče speči na žerjavici, so si zamislili krušno peč. Nastal je prvi hlebček kruha, ki je danes nepogrešljiv tudi v slovenskem prostoru. Včasih je bel kruh simboliziral blaginjo, revnejši prebivalci pa so se morali zadovoljiti s črnim. Kruh so že od nekdaj mešali s krompirjem, fižolom, koruzo, bučnimi in sončničnimi semeni, mletimi smrekovimi storži, drevesnim lubjem (mokovnico), sadnimi ali grozdnimi tropinami, lanenimi in konopljinimi glavicami in podobnim. Danes pa je, zanimivo, med najbolj prodajanimi kruhi pri nas prav črn kruh, temu sledi polnozrnati kruh.
Nemci so največji ”kruharji”
Največ vrst kruha pečejo v Nemčiji in v povprečju vsak Nemec poje kar 82 kilogramov kruha na leto, medtem ko Francozi kljub veliki slavi njihovih baguette in croissantov pojedo ”le” 55 kilogramov kruha na leto. So pa Francozi ponosni lastniki ene najbolj znanih pekarn na svetu. Gre za kultno in zvezdniško pekarnico Poilâne, ki se nahaja na pariški Rue de Cherche-Midi. Tu še vedno kruh vzhajajo na tradicionalen način s kislim testom, brez kvasa. Kruh je kisel in kulten, še bolj pa zgodba, ki se skriva za vrati Poliâna. Lionel Poilâne, najbolj znan francoski pek, je leta 2002 s ženo umrl v letalski nesreči in krmilo je v podjetju prevzela takrat komaj 18-letna Apollonia Poilâne, ki je ime pekarne popeljala izven meja Francije. Danes je imperij Poilâne znan po vsem svetu, njihov kisli kruh pa med drugim naročajo Robert De Niro, Steven Spielberg and Lauren Bacall.
Novost pri nas: Kruharne
Tudi pri nas je kruh prerasel osnovno živilo in vedno več pekovskih mojstrov ustvarja prave mojstrovine. Najnovejše se bodo prav kmalu lahko preizkusile v t.i. Kruharni, novi pekarski znamki, ki se je v celoti posvetila kruhu in mu ponovno vrača spoštovanje. Kruharnini kruhi so brez aditivov, iz slovenske moke in s tradicionalnimi recepti. Poleg klasičnih kruhov bomo lahko v Kruharnah preizkusili tudi tiste z geografskim poreklom in kruhe z zanimivimi dodatki, kot so olive, gorčica, špinača, … Poleg tega pa ne bo manjkalo sladkih izdelkov, ki bodo, kot pravijo, narejeni ”brez goljufanja”, kar pomeni sladice brez margarine, kremne rezine brez praškov, čokoladne tortice pa iz kvalitetne temne čokolade. Se vam že cedijo sline?
Kruh v različnih delih sveta:
- Wonton – Značilni azijski cmoki, narejeni iz podobnega testa kot rezanci ter polnjeni z začinjenim mesom. Lahko jih vkuhamo v juho ali ocvremo in ponudimo kot prilogo.
- Tortillias – Značilna mehiška jed iz močnatega testa, zvaljanega na tanke kroge in ocvrtega na vročem olju.
- Chapati – Značilna indijska jed, pripravljena iz žvečljivih kosov kruha, postreženega s karijem, kikirikijevim maslom in medom, sirom in paradižnikom ali pa le z maslom.
- Lefse – Ploski kruh iz zmečkanega krompirja in moke, ocvrt v ponvici. Postrežen je kot priloga k obroku ali samostojno s sladkorjem in maslom. Izvira iz Skandinavije.
- Pita – kruh ovalne in ploske oblike, znotraj votel, odličen za sendviče. Izvira iz Srednjega Vzhoda.
- Croissant – mehak, pahuljast kruh v obliki meseca izvira iz Francije.
- Scone – Kruh narezan na debele trikotnike in popečen. Izvira iz Velike Britanije, kjer ga običajno postrežejo s čajem.
- Bagel – Gumijasta rola kruha z luknjico. V ZDA so jo prinesi poljski imigranti. Najboljša je postrežena s kremnim sirom ali drugimi okusnimi namazi.
- Pizza Crust – izvira iz Italije, kjer je sprva veljala za hrano brezdomcev, saj so jo pekli iz ostankov testa. Z pravim nadevom je zelo priljubljena jed.
- Fry Bread – Majhni, okrogli kruhki, popečeni na vročem olju.
Nove Kruharne od 18.4 naprej na lokacijah:
Ljubljana- Kongresni trg 5
Ljubljana- Pražakova 11
Ljubljana- Vodnikov trg 5
Koper- Tržnica, Pristaniška ulica 2
Maribor- Grajski trg 6