Če mislite, da je vsak recept za tiramisu enak – malo kave, malo mascarponeja, malo nostalgije – potem vam bo Jamie Oliver nežno, a zelo odločno dokazal, da se motite. Njegova različica je letos postala pravi spletni fenomen, ker je klasično sladico dvignil na nivo, kjer jo lahko pripravite hitro, brez kompliciranja in z rezultatom, ki diši, kot bi prišel naravnost iz italijanske trattorie. In kar je najboljše? Celoten postopek vzame manj časa, kot ga porabite za pomivanje posode po nedeljskem kosilu.
Jamie Oliver s svojo prepoznavno kulinarično ustvarjalnostjo prinaša recept za tiramisu, ki preprosto očara. Ta tiramisu ni le še ena različica priljubljene italijanske sladice. Je praznik okusov, kjer se temna čokolada zlije z aromatičnim desertnim vinom in svežino pomarančne lupinice. Z dodatkom drobno mletih kavnih zrn dobimo teksturo in prefinjeno grenkobo, ki lepo uravnoteži sladkost.
Recept za tiramisu po navodilih Jamieja Oliverja
Jamie ima to čarobno sposobnost, da vzame nekaj, kar vsi poznamo, in iz tega naredi nekaj novega, svežega in neizmerno okusnega. Tako se je lotil tudi svojega novega recepta za tiramisu, ki temelji na treh sestavinah, zaradi katerih sladica postane bolj aromatična, bolj razkošna in nekako… bolj “Jamie”. Namesto da bi zapletal, jed poenostavi, jo pospeši in jo naredi bolj dostopno ljudem, ki si želijo nekaj posebnega, a nimajo cele večnosti za preživljanje v kuhinji.
Zato ni presenetljivo, da je njegov recept za tiramisu postal eden najbolj iskanih letošnjih viralnih zadetkov. Gre za tisto popolno ravnotežje med hitrostjo, okusom in majhnim kuharskim presenečenjem, ki nas spomni, zakaj Jamiejeva imena ne pišejo samo kuharske knjige, ampak tudi recepti, ob katerih se ljudje dejansko vračajo v kuhinjo. In tokrat boste tja šli z veseljem – le 30 minut vas loči od sladice, ki jo bodo vsi želeli poskusiti še enkrat.
Tiramisu z dodatkom čokolade in pomaranče

Sestavine
- 300 g kakovostne temne čokolade (70 %)
- 100 g nesoljenega masla
- 8 velikih jajc
- 200 g sladkorja v prahu
- 2 žlici kakava v prahu
- 150 ml močne kave
- 50 ml Cointreauja
- 500 g rikote
- 500 g maskarponeja
- 2 čajni žlički vanilijeve paste
- 2 žlic sladkorja v prahu
- ½ pomaranče
- kakav v prahu za posipanje
Navodila
- Pečico segrejte na 180 °C. Čokolado dajte v veliko stekleno skledo, dodajte maslo in skledo postavite nad lonec z rahlo vrelo vodo (pazite, da se voda ne dotika dna sklede). Mešajte, dokler se čokolada in maslo popolnoma ne stopita, nato odstavite in pustite, da se nekoliko ohladi.
- Rumenjake ločite od beljakov. Rumenjake in sladkor v prahu dajte v skledo ter mešajte približno 2 minuti, da dobite svetlo, puhasto zmes. Vanjo vmešajte stopljeno čokolado.
- V drugi skledi beljake s ščepcem morske soli stepite v čvrst sneg. Snežno maso nato v dveh ali treh serijah nežno vmešajte v čokoladno zmes. Presejte kakav in ga previdno vmešajte.
- Testo prelijte v namaščen pekač velikosti 25 × 30 cm (ali ga enakomerno razporedite po pekaču 30 × 40 cm, obloženem s peki papirjem). Pecite natanko 15 minut, da je biskvit na dotik rahlo prožen, sredina pa ostane prijetno vlažna.
- Pečen biskvit večkrat prebodite. Enakomerno ga prelijte s kavo in Cointreaujem, nato pustite, da se popolnoma ohladi.
- V veliki skledi zmešajte rikoto, maskarpone, vanilijevo pasto in sladkor. Mešajte z metlico, dokler ne dobite svilnato gladke kreme. Premažite jo po ohlajenem, s kavo prepojenem biskvitu. Z lopatko ali hrbtno stranjo žlice ustvarite valovit vzorec.
- Pomarančno lupinico drobno naribajte po vrhu in sladico potresite s kakavom. Za še bolj razkošen okus lahko kakav nadomestite z naribano ali strgano temno čokolado.





