Ko se na krožniku znajde popolno zapečen ribji file – zunaj hrustljav, znotraj pa mehak in sočen – ni pomembno, ali ga je pripravil chef ali domači kuhar. Pomembno je, da diši po svežini in da vsak grižljaj zveni. To najboljši recept za ocvrto ribo brez kapljice olja!
Če bi nekdo rekel, da obstaja recept za ocvrto ribo brez kapljice olja in jajc, bi marsikdo pomislil, da pretirava. Dokler ne poskusi. Skrivnost je v preprosti, a natančno uravnoteženi mešanici, ki s toploto ustvari popolno skorjico.
Najboljši recept za ocvrto ribo
Namesto jajc in drobtin, ki pogosto naredijo jed težko in oljnato, ta recept uporablja kombinacijo treh suhih sestavin in malo mineralne vode. Gustin poskrbi za gladkost in zračno teksturo, koruzna moka doda barvo in rahel okus po oreških, pecilni prašek pa ustvari drobne mehurčke, ki dajo skorjici tisto prijetno “pokanje”.
Kurkuma poskrbi za zlato barvo, ne da bi preglasila okus rib. Sol je uravnotežena – dovolj, da poudari naravno sladkobo mesa, a brez pretiravanja. Rezultat je čista, preprosta hrustljavost, ki spominja na dobre stare domače jedi – le v bolj sodobni, lažji različici.
Popolna pusta mešanica za cvrtje rib brez jajc in olja

Sestavine
- Sestavine za mešanico:
- 150 koruznega škroba
- 50 g koruzne moke
- 1 žlička kurkume
- ½ žličke soli
- ½ žličke pecilnega praška
- 100 ml hladne gazirane vode Sestavine za ribe:
- 4 fileti rib (oslič, brancin, orada ali postrv)
- limonin sok po okusu
- papir za peko
Navodila
- V srednje veliki posodi zmešajte suhe sestavine: gustin, koruzno moko, kurkumo, sol in pecilni prašek.
- Postopoma prilivajte hladno kislo vodo in mešajte, dokler ne dobite gladke, rahlo goste mase. Če je pregosta, dodajte še nekaj vode.
- Filete rib osušite s papirnato brisačo in jih potopite v pripravljeno mešanico, da jih enakomerno prekrije.
- Položite jih na papir za peko in pecite pri 200 °C približno 25–30 minut, dokler skorjica ne postane zlato hrustljava.
- Po želji jih na polovici pečenja nežno obrnite za enakomerno zapečenost.
- Postrezite takoj, z nekaj kapljicami limoninega soka in svežo solato. Dober tek!
Opombe:
Koruzni škrob ustvari tisto izjemno hrustljavo skorjo, ki se ne navlaži.
Koruzna moka doda barvo in rahlo koruzno aromo, značilno za azijsko cvrtje.
Gazirana voda poskrbi za zračnost in mehurčke v testu, zaradi katerih škorja med cvrtjem “napihne” in postane dodatna hrustljava.
Če želite rahlo pikanten okus, lahko dodate ščepec paprike, česna v prahu ali belega popra.
Za svežino dodajte nekaj kapljic limoninega soka in postrezite s solato iz rukole ali pečeno zelenjavo. Hrustljave ribe brez kapljice olja so pripravljene. Dober tek.





