Verjamete ali ne, vsak kos mesa je lahko sočen in mehak. Uporabite spodaj zapisane trike in uživajte v hrani.
Te trike uporabljajo veliki kuhinjski mojstri, da meso zmehčajo in ga naredijo okusnega.
1. Marinirajte meso
Če želite, da je meso mehko in sočno, hkrati pa dobi odličen okus, ga dajte v marinado za nekaj ur ali čez noč. Mesu ne boste le izboljšali okusa, ampak ga boste tudi zmehčali. Da bi meso z marinado zmehčali, je pomembno, da vsebuje nekaj vira kisline, kot je kis, limonin sok ali jogurt, ter sol.
2. Meso potolcite s kladivom
Ali imate v kuhinji kladivo za meso? Ne samo, da vam bo pomagala stanjšati kos mesa in bo zaradi tega enakomerno termično obdelan, temveč boste tudi zmehčali žile.
3. Meso pravilno narežite
Mesarji dobro vedo, da so mehkoba, videz in okus pečenega mesa odvisni tudi od načina rezanja, preden ga daste v ponev ali na žar. Pozorno preglejte surov kos mesa in ugotovite, v katero smer se v njem premikajo mišična vlakna. Z nožem zarežite v smeri vlaken. Na ta način jih boste skrajšali, meso pa bo postalo mehkejše.
4. Meso dolgo časa kuhajte ali pecite na nizki temperaturi
Če želite pripraviti okusen golaž iz trdih kosov govejega plečeta ali stegna, je pomembno, da meso več ur toplotno obdelujete na nizki temperaturi. Enolončnice se tradicionalno kuhajo dve do tri ure na nizki temperaturi, pri tem pa se kolagen v mišičnem tkivu mesa razgradi in žilavi kosi postanejo mehki kot maslo.