Fijnproevers, coeliakiepatiënten, carnivoren en veganisten, opgelet! In Slovenië is een 100% glutenvrije sectie geopend in het gesloten deel van de BTC-markt in Ljubljana. Op robuuste, zelfgemaakte tafels kunt u ter plekke genieten van heerlijke gerechten die zelfs de meest kieskeurige smaak zullen bevredigen, of u kunt de gerechten meenemen (het 'take-away'-concept).
Šmartinska cesta 152 (zaprti del tržnice BTC)
Ljubljana
Sobota od 10. do 16. ure
Cojzla het is prvi povsem brezglutenski vsegeneracijski delí v Sloveniji. Popolna kulinarična destinacija za mesojedce in vegane, maar vooral za celiakaše, se nahaja v zaprtem delu tržnice BTC v Ljubljani. Kuhinji poveljuje chef Igor Mihelič, ki si je izkušnje prej nabiral tudi v restavracijah z Michelinovo zvezdico. Hrano lahko vzamete tudi seboj (take away), dnevno ponudbo pa objavljajo na tabli v sami Cojzli in na virtualni tabli na njihovi Facebook strani. Je pribežališče za vse, ki se želijo prehranjevati oziroma so se zaradi intolerance na gluten/celiakije prisiljeni prehranjevati brez glutena. Hrana v Cojzli je namreč 100-odstotno brezglutenska, in to vse od začimb naprej.
Pri sestavljanju jedilnika sodeluje tudi Suzana Kranjec, auteur van het boek Življenje brez glutena. Specializirajo se za jedi, ki so v brezglutenski hrani težje dosegljive. Naročite si lahko vse od piščančjih pohančkov do svežih zelenjavnih juhic ter izbirate iz široke palete burgerjev (mocarela-pršut, tagliata-burger, piščančji in vegi), ki jih spremlja domač ocvrti krompirček, sveže narejen falafel iz kaljene čičerke v palačinkah iz prav tako kaljene ajde (lahko jih napolnijo tudi z mocarelo in zelenjavo, Nutello in marmelado). Med sladicami naletimo tudi na appel rol brez jajc in laktoze. Sami pečejo tudi brezglutenski kruh, ki ga lahko celo prednaročite.
LEES VERDER: Herberg en café Šiška: een paradijs voor bierliefhebbers en fijnproevers
Poslanstvo Cojzle je, da gurmanske užitke približa tudi tistim, ki imajo celiakijo, saj je večina restavracij ”brezglutenofobičnih”.
Se sprašujete, od kod ime Cojzla? Gre za tatarsko ajdo, ki je vajena vsega hudega (beri: neugodnih vremenskih razmer) in jo je davnega leta 1816 v Slovenijo prvi prinesel Žiga Zois ter s tem ljudi rešil pred stradanjem. Zoisu v čast so zato to vrsto ajde poimenovali po njem.
Meer informatie:
facebook. com