Het dieet voor overwerkten is ideaal voor iedereen die door dagelijkse werkverplichtingen aan een stoel gebonden is en beweging en gezond eten beperkt.
Iz svoje dnevne rutine najprej izključimo vse nezdrave prigrizke, za katerimi še tako radi posežemo med delovnimi odmori. Pozabimo na čips, piškote, pripravljene sendviče in podobne prigrizke, ki sicer potešijo našo lakoto, vendar kljub temu vsebujejo le malo hranilnih snovi, ki jih naše telo in možgani potrebujejo za uspešno spopadanje z vsakodnevnimi službenimi obveznostmi. Raje uživajmo sadje in zelenjavo ter se naučimo pravilno in v naprej kombinirati živila, ki bodo pripeljala do vrhunskih uspehov.
Dan prej si pripravimo zdravo kosilo “za s sabo”, ki ga v primerni posodici odnesimo s seboj na delovno mesto. Pri dieti za prekomerno zaposlene dnevno v telo vnesemo od 1000 do 1200 kalorij in dnevni jedilnik razporedimo na vsaj tri obroke. Z upoštevanjem diete bomo izgubili do en kilogram tedensko, kar je dolgoročno optimalna izguba kilogramov.
Dag 1
Ontbijt: 200ml limonade, smoothie iz banane, kivija, jabolka in 100 ml riževega ali mandljevega mleka.
Lunch: bogata solata iz zelenjave in polnozrnatih testenin (70 g testenin, sveža in kuhana zelenjava po izbiri, limonin sok, sol, žlica olivnega olja).
Diner: pečena piščančja prsa (300g) in kuhana zelenjava po izbiri.
Dag 2
Ontbijt: 200ml svežega pomarančnega soka, 2 rezini črnega kruha in zelenjavni namaz (priporočamo izredno zdrav in okusen hummus).
Lunch: bogata solata s popečenimi piščančjimi prsmi in balzamičnim kisom (izogibajmo se “nevarnim” belim prelivom).
Diner: pice iz jajčevcev (2 velika jajčevca narežimo na 1 cm debele rezine, obložimo s paradižnikovo omako in zelenjavo po izbiri ter potrosimo s koščki mocarele. Po okusu začinimo in spečimo v pečici.).
Dag 3
Ontbijt: skodelica nesladkanega zelenega čaja, smoothie iz našega najljubšega sadja (dodajmo mu mandljevo mleko in lanena semena).
Lunch: krompirjeva solata z radičem (300 g krompirja, glava radiča, manjša čebula, jabolčni kis, olivno olje, peteršilj, česen, sol in poper).
Diner: zvrhan krožnik zelenjavne juhe, file osliča in popečen stročji fižol.
4e dag
Ontbijt: 200ml limonade, mango, 1 jogurt.
Lunch: sendvič, ki ga pripravimo popolnoma sami. Izogibajmo se nezdravim sestavinam (namesto belega kruha, majoneze in salame izberimo polnozrnat kruh, hummus, piščančja prsa, hrustljavo ledenko in rezine paradižnika).
Diner: 100 g kuhanega riža, 200 g popečenih piščančjih prsi in kuhana zelenjava po izbiri.
Dag 5
Ontbijt: skodelica nesladkanega čaja, polovica nasekljanega ananasa, 1 jogurt.
Lunch: solata s zelenjavo in jajci (100 g zelene paprike, 50 g graha, 50 g koruze, 1 paradižnik, 1 trdo kuhano jajce, 50 g probiotičnega jogurta).
Diner: file lososa in stročji fižol (lososa pokapajmo z limono in začimbami po izbiri, stročji fižol skuhajmo in ga nato v pečici zapečimo poleg lososa).