fbpx

Interview: Tomaž Kavčič - Lidl's culinaire project Tomaž vs. Maat.

‘Twee chefs, twee recepten, geweldige prijs’ is de slogan die Lidl’s culinaire project Tomaž vs. Maat. Waar gaat het allemaal om? De Sloveense chef-kok Tomaž Kavčič, die indruk maakt op zelfs de meest veeleisende gasten van Gostilna pri Lojzet in Dvorec Zemona, en de Kroatische Mate Jankovič gingen akkoord met een heel bijzondere gastronomische ervaring. Sinds september dit jaar vermaken ze ons met unieke culinaire duels, die we (op de website van Lidl) kunnen volgen in de vorm van advertenties, recepten en kooktips.

Lani smo vas že predstavili pri nas, ko ste sodelovali s priznano blagovno znamko paštet. Kaj je botrovalo tokratni odločitvi za sodelovanje v Lidlovem kuharskem dvoboju?
Vsekakor izziv sodelovati z velikim mednarodnim podjetjem. Pogledati v zakulisje njegovega ustroja in preveriti, kako lahko lastno delovanje, ki izhaja iz več kot stoletne tradicije družinske gostilne, združim, če že ne z globalnimi poslovnimi izzivi, vsaj s tistimi vseevropskimi.

Ali so recepti, ki jih spremljamo na Lidlovi spletni strani že velikokrat preizkušeni ali ustvarjate nove?
Recept je vedno sestavljen iz več elementov. To so tradicija, znanje, sestavine, trenutni navdih in osebna nota kuharja. Tako so recepti na Lidlovi spletni strani sočasno tradicionalni, a vseeno tudi vedno znova novi. Vsekakor pa so prilagojeni širšemu krogu ljudi.

Kaj vpliva na vašo odločitev pri izbiri receptov in sestavin (za Lidlov projekt)?
Tako kot vedno tudi tokrat stavim na dva osnovna elementa, na stebra mojega delovanja. Sleherni recept mora združevati, tako ali drugače, lokalnost in tradicionalnost. Pod lokalnostjo pa seveda mislim tudi sezonskost.

Vaša najljubša jed, ki je v bistvu tudi poceni (in sestavine zanjo najdemo tudi v Lidlu)?
Težko govorim o najljubši jedi. Vendar je vsekakor povezana s sestavinami, ki so na voljo v Lidlu. To so sezonske in lokalne sestavine. Lahko bi dejal, da mi je najljubša jed tista, čigar sestavine so opravile najkrajšo pot do krožnika, tako po razdalji kot času. Tako se moje najljubše jedi spreminajo z letnimi časi in s kraji, kjer se nahajam.

Katera jed vam prikliče najlepše spomine?
Vsekakor sendvič, oprostite, panin z mortadelo in mladim sirom.

Kaj bi jedli, če bi lahko celo življenje jedli le eno stvar?
Ni je hrane, ki bi jo lahko jedel celo življenje. To zame ne bi bilo življenje! Stavim na raznovrstnost in, kot sem rekel, celo življenje si želim jesti lokalno, sezonsko hrano!

Katera kulinarika po svetu vas vedno znova navdušuje?
Lokalna. Torej vsa tista, ki je v določenem prostoru in času avtohtona. Najbolj stavim na azijsko kuhinjo v Aziji, na italijansko v Italiji in na francosko v Franciji. Seveda pa me kot kreativnega kuharja vedno navdušujejo in zanimajo nove tehnike in inovativni pristopi h kulinariki.

Meer informatie

Meer informatie:
www.lidl.si

Bij jou sinds 2004

Vanaf jaar 2004 we onderzoeken stedelijke trends en informeren onze community van volgers dagelijks over het laatste nieuws op het gebied van lifestyle, reizen, stijl en producten die met passie inspireren. Vanaf 2023 bieden we content aan in de belangrijkste wereldtalen.