Ze zeggen niet dat liefde voor niets door de maag gaat. Als het je aan creativiteit, ideeën of geld (of alle drie) ontbreekt, hebben we een aantal eenvoudige recepten voorbereid waarmee je je betere helft kunt charmeren voor Valentijnsdag, zelfs als je niet in de keuken staat.
Valentijnsdag je čas vrtnic, srčkov, romantičnih verzov, rdeče barve in sladic. Zato smo za vas pripravili preproste in hitre recepte za sladke pregrehe, po katerih si bo vaša duša dvojčica to valentinovo za vedno zapomnila.
LEES VERDER: Recept: No-Bake Pindakaas-chocoladecheesecake
Liefde je za valentinovo posebej sladka, še bolj pa bo, če se lotite katerega izmed spodnjih receptov. Presenetite boljšo polovico s sladko skušnjavo, po kateri si bo oblizovala prste.
Recept za valentinovo – kroglice rafaelo
Sestavine – kroglice rafaelo:
- 2 dl water
- 250 gram boter
- 200 g kokosove moke
- 300 g sladkorja v prahu
- 400 g mleka v prahu
- 100 g lešnikov/mandljev
Postopek priprave kroglic rafaelo:
V lonec daš maslo, sladkor v prahu in vodo. Vse skupaj zavreš in nato odstaviš. Primešaš 100 g kokosove moke in vse mleko v prahu. Maso dobro premešaš in jo daš za 30 minut v hladilnik. Nato iz nje oblikuješ kroglice in v njihovo sredino vstaviš lešnik ali mandelj. Na koncu kroglice le še povaljaš v preostanku kokosove moke. Pa dober tek!
Recept za valentinovo – čokoladni fondi:
Sestavine – čokoladni fondi:
- 500 gramov žlahtne jedilne čokolade
- 200 ml zoete room
- verschillende soorten fruit (bananen, aardbeien, peren, gedroogde abrikozen, vijgen, kiwi, ananas, pruimen, enz.)
- nasekljane lešnike (po želji)
Bereidingsproces chocoladefondue:
Sadje narežemo, čokolado pa nalomimo na kocke ali naribamo. V posodi za fondi jo počasi stopimo in med stalnim mešanjem prilivamo sladko smetano, vse dokler ne nastane gladka tekoča zmes. Pazimo, da se čokolada ne prismodi. Nato posodo postavimo na gorilnik. Z nabodali za fondi koščke sadja pomakamo v stopljeno žlahtno jedilno čokolado Gorenjka in jih nato po želji povaljamo še v lešnikih.
Recepti za valentinovo – čokoladni pralineji brez peke:
Sestavine – čokoladni pralineji brez peke:
- 50 gram boter
- 150 g naribane čokolade (+ nekaj koščkov)
- 1 vrečka čokoladnega pudinga
- rumova esenca
- 20 g čokolade
- čokoladne mrvice/kakav
Postopek priprave preprostih čokoladnih pralinejev brez peke:
Najprej stopimo maslo. Nato vanj vmešamo naribano čokolado, rumovo esenco in prašek za puding. Mešamo, da nastane homogena zmes, dodamo nekaj drobnih koščkov čokolade in za 30 minut postavimo v hladilnik. Nato iz mase oblikujemo kroglice, ki jih za konec povaljamo v mrvicah ali kakavu. Serviramo jih v papirnatih košaricah, a še prej jih za 15 minut prestavimo v hladilnik. Pa dober tek!
Recepti za valentinovo – sladica iz bebe piškotov in jagod:
Sestavine – sladica iz bebe piškotov in jagod:
- 10–15 aardbeien
- 12 babykoekjes
- een beetje melk
- zoete room (optioneel)
Bereidingswijze van een snel dessert van babykoekjes en aardbeien:
Bebe piškote malce pokapamo z mlekom (ne preveč in ne premalo) in zložimo v dve ‘nadstropji’. Jagode pretlačimo z mešalnikom in jih uporabimo za preliv. In to je vsa umetnost! Če želite, lahko sladico za nekaj časa postavite v hladilnik in jo postrežete s sladko smetano. Pa dober tek!
Recepti za valentinovo – kanoli oreo:
Sestavine – kanoli oreo:
- Oreo-koekjes
- 700 gramov sladkorja v prahu
- 170 gramov moke
- 1 žlica rastlinske masti
- 1 eetlepel azijn
- vaniljev izvleček
Postopek priprave kanoli oreo:
Naprej z nožem ločite nadev od piškotov in stresite piškote v mešalnik. Mešajte toliko časa, dokler ne nastane droben prah. Pretresite v posodo ter dodajte moko in žlico rastlinske masti. Premešajte. Vmešajte jajce, dodajte dober deciliter vode, žlico kisa, maso pregnetite in iz nje oblikujte kepo (če je masa premokra, dodajte še malo moke, če je presuha, dodajte še malo vode). Pokrijte s plastično folijo za živila in postavite v hladilnik za 30 minut. V skledo stresite sladkor v prahu, mu dodajte polovico žličke vaniljevega izvlečka, dober deciliter tople vode, 75 gramov rastlinske masti in dobro premešajte, da dobite homogeno zmes. Prestavite v vrečko za okraševanje tort (lahko je tudi improvizirana) in na kratko postavite v hladilnik. Medtem na pomokani površini razvaljajte maso iz piškotov Oreo in iz nje izrežite kroge (glej video) ter jih s pomočjo tulca zvijte v palačinko. Cvrite 2 minuti v olju, ogretem na 360 stopinj Celzija. Ko se ‘palačinka’ ohladi, vstavite nadev. Za dekoracijo lahko nadrobite piškote in z drobtinami potresete kanole. Pa dober tek!
Recepti za valentinovo – tiramisu brez jajc:
Sestavine – tiramisu brez jajc:
- 2 dl zoete room
- 200 g roomkaas (mascarpone)
- 2 eetlepels suiker
- babykoekjes
- koffie
- cacao
- rum
- boter (optioneel)
Hoe maak je tiramisu zonder ei:
Meng de suiker, slagroom en roomkaas tot een romig mengsel. Doop de koekjes vervolgens in het koffiemengsel met een paar druppels rum en bekleed hiermee de bodem van de ovenschaal. We hebben de schaal eerder ingevet met boter (je kunt dit vervangen door aluminiumfolie, over de rand gevouwen). We smeren een laagje crème op de laag kinderkoekjes en brengen vervolgens afwisselend koekjes en crème aan. Als de gewenste hoogte is bereikt, maken we dit ook af. Laat het afkoelen zodat de massa hard wordt. Bestrooi de tiramisu tot slot met cacao. Veel plezier!
Recept za valentinov – biskvit z marmelado:
Sestavine – biskvit z marmelado:
- 4 eieren
- 6–8 žlic sladkorja
- 8 eetlepels bloem
- 1 vanillesuiker
- 1 bakpoeder
- 4 žlice olja
- 4 žlice marmelade
- 1 žlica ruma (po želji)
- kokosnoot meel
Postopek priprave biskvita z marmelado:
Beljake stepemo v trd sneg, v drugi skledi pa rumenjake skupaj z vaniljevim sladkorjem, sladkorjem in rumom penasto umešamo. Masi postopoma dodamo moko in pecilni prašek ter na koncu vmešamo še sneg. Vse skupaj prelijemo v namaščen pekač in pribl. 20 minut pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija. Počakamo, da se biskvit rahlo ohladi, nato pa ga premažemo s stopljeno marmelado in potresemo s kokosovo moko. Narežemo na kocke in postrežemo. Pa dober tek!
Recepti za valentinovo – oreo kokice:
Sestavine – oreo kokice:
- popcorn
- 15 piškotov Oreo
- bele čokoladne solzice
- snufje zout
Postopek priprave oreo kokic:
Piškote Oreo zmeljete v multipraktiku, da iz njih nastanejo drobtinice. Nekaj jih prihranite za pozneje, v preostanek pa zlijte stopljeno belo čokolado. Mešanico polijte po že pripravljenih kokicah, ki ste jih razporedili po pekaču, dodajte ščepec soli, premešajte in, dokler so še vlažne, posujte s preostankom drobtinic iz piškotov. Počakajte 15 minut, da se masa strdi, nalomite in postrezite. Pa dober tek!
Recepti za valentinovo – puhasti piškoti meringue:
Sestavine – puhasti piškoti meringue:
- 2 eiwitten
- 100 gram poedersuiker
- theelepel wijnsteenzuur (optioneel)
Postopek priprave puhastih piškotov meringue:
Doe de eiwitten in een kom en voeg er 3 theelepels suiker en wijnsteenpoeder aan toe (dit laatste zorgt ervoor dat het mengsel steviger en gladder wordt). Begin met mixen met een handmixer. Begin langzaam en verhoog daarna de snelheid. Voeg geleidelijk suiker toe terwijl u blijft roeren. Klop tot er stijve pieken ontstaan. We doen het in een spuitzak en spuiten er kleine hoopjes mee op het bakpapier waarmee we de bakplaat hebben bekleed. Zet het geheel in de voorverwarmde oven op 100 graden Celsius en bak de eiwitsneeuw gedurende 45 minuten. Na drie kwartier de oven uitzetten en nog een uur laten staan. Haal de koekjes na deze tijd uit de oven en laat ze afkoelen. Het dessert is klaar. Veel plezier! Indien gewenst, kunt u de sneeuw nog op smaak brengen met additieven zoals gemalen hazelnoten of een smaakmaker zoals vanille.
Recepti za valentinovo – puding z Nutello:
Sestavine – puding z Nutello:
- 500 ml melk
- 1 vrečka vaniljevega pudinga v prahu
- 2–3 žlice sladkorja
- 4 eetlepels Nutella
Postopek priprave pudinga z Nutello:
Najprej zavremo mleko. V vmesnem času v posodi zmešamo prašek, sladkor in sedem žlic še hladnega mleka. Ko mleko zavre, vanj postopoma stresemo mešanico. Počakamo, da še enkrat zavre in se masa zgosti. Odstavimo. Med ohlajanjem puding vsakih pet minut dobro premešamo, da ne nastanejo grudice. V skodelico nadevamo Nutello in čez prelijemo puding. Po želji postrežemo s sladko smetano. Pa veselo sladkanje!