Sangria is een zeer populaire alcoholarme drank die afkomstig is uit Spanje. De Spanjaarden kennen de hitte, dus ze weten op warme dagen goed af te koelen. Sangria dankt zijn naam aan bloed (wat bloeden betekent in het Portugees) en is dienovereenkomstig rood gekleurd. De basis van deze Spaanse drank zijn wijn, cognac en fruit.
Sangria je osvežilna alkoholna pijača s sadjem, rdeča kot kri, ki je bojda nastala zato, ker vino ni bilo dovolj pitno. Poznamo veliko izpeljank, a nobena sangria danes ne nastane brez vina, sadja/soka in žgane pijače. Je kot golaž. Najboljša je dan ali celo dva za tem, ko smo jo pripravili. To ne pomeni, da je ne moremo zaužiti takoj, a s časom okus pridobi več žlahtnosti.
LEES VERDER: Recepten met bier - koken met bier
Pri pripravi sangrie priporočamo uporabo tršega sadja, da to ne razpade takoj in da pijača ne postane motna. Če jo želite estetsko popestriti, jo lahko pripravite v izdolbeni lubenici, njeno meso pa uporabite v pijači.
Recept za domačo sangrio:
Sestavine za domačo sangrio:
- 1 l rdečega vina
- 1 dl rum
- 1 l soka
- 2,5 dl ananasovega kompota
- 2 kiwi's
- 2 appels
- 3 sinaasappels
- 2 do 3 banane
- 1 peer
- 20 dag grozdja
- 20 dag sladkorja
- 2 žlički cimeta (tega izpustimo, če izpustimo jabolko)
Postopek priprave domače sangrie:
Operemo, olupimo in narežemo vse sadje na čim manjše koščke. Nato jih zalijemo z vinom in sokom ter dodamo sladkor. Za konec primešamo rum in cimet ter ”zabelimo” z ledenimi kockami. Postavimo v hladilnik in postrežemo hladno. Pa na zdravje!