Behalve Ana Roš beseft iedereen die deel uitmaakte van de vierdaagse Gourmet Cup Ljubljana steeds meer dat je om groot succes te behalen op het randje moet lopen. Op het evenement waren vele Sloveense en buitenlandse topchefs, culinaire critici, schrijvers en experts aanwezig die met interesse keken, proefden en luisterden naar alles wat Slovenië te bieden heeft op culinair gebied. Afgaande op hun reacties heeft Slovenië een groot potentieel voor ontwikkeling tot een herkenbare culinaire bestemming.
Na štiridnevnem dogodku tako slastnih dobrot ni manjkalo, kako pa sami pripravite Speglan nedeljski sendvič s Krvavca, po receptu Ane Šušteršič iz Jezeršek gostinstva, pa si preberite v nadaljevanju.
1. Sestavine za pripravo dušenega govejega bočnika:
- 1 kos govejega bočnika s kostjo (pribl. 1 kg)
- 70 ml sojine omake
- 50 ml riževega vina
- 70 ml refoška
- 1 večja rezina ingverja
- 40 g temna paste Miso
- 1 manjša vejica rožmarina
- 2 takjes tijm
- 25 g cvetličnega medu
- 1 čili
- een halve ui
- 2 teentjes knoflook
- 160 ml water
- zout
- sveže mlet poper
- svinjska mrežica
Priprava dušenega govejega bočnika:
Odrezan kos govejega bočnika s kostjo damo v višjo ognjevarno posodo. Najbolje je, da vzamemo višjo posodo s pokrovom, primerno za v pečico. Vse ostale sestavine damo v skledo, premešamo in dodamo govejemu bočniku. Pokrijemo in dušimo v pečici na 130 stopinj Celzija približno 3 ure oziroma toliko časa, da meso z lahkoto odstopi od kosti. Ohlajeni goveji bočnik natrgamo. Iz kosti odstranimo tudi kostni mozeg, ki ga skupaj z želejastim vezivnim tkivom, ki smo ga natrgali, zmiksamo. Ostalo meso pustimo natrgano. Nato vse skupaj zmešamo in po potrebi začinimo. Lahko pustimo natrgano ali pa iz pripravljene mase oblikujemo tanjše hlebčke poljubne velikosti. Vsak hlebček posebej zavijemo v svinjsko mrežico.
2. Sestavine za pripravo ohrovtove solate z rdečo redkvico in gorčičnimi semeni:
- 200 g brstičnega ohrovta ali ohrovtova glava
- 500 g rdeče redkvice, narezane na rezance ali tanke kolobarje
- 1 velika žlica gorčičnih semen oziroma po okusu
- 8 ml jabolčnega kisa
- 5 ml olivnega olja
- 10 g sladkorja
- 5 g soli
- ščep mlete kumine
- tanki kolobarji mlade čebule po želji
Priprava ohrovtove solate:
Brstični ohrovt narežemo na tanke rezance. Damo ga v skledo, dodamo vse ostale sestavine in narahlo premešamo.
3. Sestavine za pripravo jabolčnega hrena:
- 1 jabolko topaz
- citroensap
- 50 g delikatesnega hrena
- 50 g mayonaise
- pehtran
- zout
- sveže mlet poper
Priprava jabolčnega hrena:
Jabolko naribamo, osvežimo z limoninim sokom, dodamo delikatesni hren, majonezo, sol, poper in nasekljan svež ali suhi pehtran.
Kako sestavimo Speglan nedeljski sendvič s Krvavcaa:
Potrebujemo »nedeljski« modelni kruh – pomagamo si lahko z receptom za brioš. Kruh narežemo na rezine. Vsako rezino dobro namažemo z maslom in jo opečemo na vroči ponvi ali jo »speglamo« do zlato rjave barve. Eno od dveh rezin obilno namažemo z jabolčnim hrenom. Natrgano meso dušenega bočnika na hitro opečemo na vroči ponvi (ali pa opečemo hlebčke iz mesa). Po potrebi ga osvežimo z omako, v kateri se je meso dušilo. Meso položimo na hren. Končamo z ohrovtovo solato, na katero položimo drugo rezino. Sendvič postrežemo s skodelico vroče čiste goveje juhe. Pa dober tek!