Het traditionele zoutfestival is een culinaire tentoonstelling met een lange traditie - het 89e evenement op rij nodigt alle liefhebbers en fijnproevers uit. Voor de ogen en ook voor de smaakpapillen.
S pustnim torkom se končuje tradicionalno veselo in razigrano obdobje in pepelnična sreda v krščanskem izročilu narekuje štiridesetdnevni snel. V preteklosti sta strogost in resnost tega dneva nekako obšli mestne gostilne s pripravo tako imenovanih slanikovih pojedin. Med njimi tudi Unie Grand Hotel, ki tradicijo oživlja še danes.
Deze jaren 89. Slanikova pojedina ponuja kulinarično razstavo za oči in slanikove dobrote za brbončice. Vseeno pa so v dogodek pred sedmimi leti vnesli svežino, to je kulinarično tekmovanje v pripravi hladno razstavljenih rib, rakov, školjk, mehkužcev, sladic, kulinarične artistike na temo Slanikove pojedine (iz ledu, soli, testa, sadja, zelenjave, sladkorja, marcipana) in priprave morske rižote in brodeta pred gosti.
Vse se dogaja pod budnim očesom žirije, ki jo sestavljajo tudi člani nacionalne kuharske reprezentance. Letošnja novost pa je pokušina vin devetih vrhunskih vinarjev iz različnih slovenskih vinskih pokrajin, degustacijo bodo pospremili tudi slanikovi prigrizki.