Avocado stond dit jaar zeker in het teken van het culinaire seizoen. We vonden het in sandwiches, cakes, smoothies, ijsjes, pasta's en elders. Bij het gebruik hebben we nooit aandacht besteed aan één heel belangrijk ding: wassen. Was jij hem altijd voordat je hem opent? Als dit niet het geval is, is het raadzaam om te beginnen.
Avokado je zelo popularna zelenjava v naših kuhinjah, a verjetno nihče ni bil pozoren na to, da ga moramo pred uporabo tudi oprati. Zveni vanzelfsprekend, a mnogi ljudje mislijo, da ga zaradi trde skorje ni potrebno umivati.
Hoewel het is skorja avokada zelo trda, da zaščiti njegovo interieur, je ta tudi leglo številnih škodljivih bakterij, zoals listerija in salmonela, ugotavljajo v poročilu Uprave ZDA za hrano in zdravila (FDA). Tako kot operete drugo sadje in zelenjavo pred uporabo, bi bilo pametno, da operete tudi avokado!
Vzorčenje, ki je obsegalo 1615 avokadov, se je začelo in 2014. Po pregledu in analizi so ugotovili, da sta na skorji tega sadja prisotni salmonela in listerija. 17 % skorij avokadov je bilo pozitivnih na listerijo. V interieur sadja pa so bili le trije avokadi od 1254 pozitivni na listerijo. Pri testiranju avokadov na salmonelo, so ugotovili, da je bil le en odstotek skorij pozitiven na to bakterijo (12 od 1615).
Kljub temu da je to število majhno, z Uprave ZDA za hrano in zdravila svetujejo, da temeljito operete skorjo avokada, preden ga pojeste, saj lahko pri rezanju prenesete bakterije na zelenjavo. Priporočajo, da si umijete roke 20 sekund pred rezanjem in nato avokado operete z vodo.
Meer informatie:
fda.gov