Achter elk gezellig bezoek aan je favoriete café of restaurant gaan minder leuke trucjes van de restauranthouders schuil, waarmee ze je meer geld willen laten uitgeven. De volgende keer dat je uitgaat voor een drankje of lunch, onthoud dan deze trucs waarmee restaurants je proberen te 'bedriegen'.
Za mnoge ljudje je obisk restavracije ali kavarne prijeten način za preživljanje časa. Ko smo sproščeni in se imamo lepo, niti ne razmišljamo o dejstvu, da bi gostinci lahko uporabljali trike, zaradi katerih bi potrošniki zapravili več denarja. A jih!
Na spodnjem seznamu trikov boste zagotovo našli nekaj takih, s katerimi ste se tudi vi že ontmoet. Naslednjič, ko obiščete najljubšo restavracijo, bodite nanje pozorni.
Verse sappen
Gostinci prihranijo pri sadju – če naročite sveže iztisnjen pomarančnisok, ta verjetno ne bo 100-odstotno naraven, saj mnogi gostinci vanj domnevno dolijejo ‘pomarančni sok’ iz embalaže.
Razporeditev miz
Gostinci želijo imeti čim več zakritih mest v prostoru, saj ljudje tako naročijo več hrane. V eni raziskavi so ugotovili, da tisti ljudje, ki niso izpostavljeni očem drugim, raje naročijo velike pregrešne porcije. Stranke, ki sedijo v kotu, naj bi naročile več sladic, saj jih nihče ne vidi in jih ne bo zaradi tega sodil.
Ljudje, ki so jim sedeži comfortabel, naj bi preživeli več časa v restavraciji. Številne kavarne tako namerno razporedijo manjše mizice po prostoru, da bi tisti, ki so prišli sami, naročili več.
Meni
V raziskavah, ki so jih opravili na Univerzi v Bournemouthu, so ugotovili, da imajo restavracije in kavarne dodaten mesečni dobiček zaradi posebno organiziranega menija – stranke raje izberejo jedi, ki so na sredini strani menija, zato gostinci ravno tam prikažejo drage in donosne jedi. Da bi prodali vse sladice, pa namerno postavijo iste cene, ne glede na količino in sestavine.
Nenavadna imena jedi
Tudi imena jedi imajo een belangrijke rol, saj gostinci dolgo razmišljajo o imenih in opisih jedi v meniju. Običajna jed bo postala bolj zanimiva, če bo dobila posebno naam. Čokoladna torta je nepomembna, medtem ko je ‘torta z belgijsko čokolado‘ privlačnejša.
Fotografija jedi
Fotografije in ilustracije jedi prispevajo k temu, da obiskovalec porabi več. Učinek je boljši takrat, ko je fotografirana zgolj ena jed. Gostinci tako skrbno izberejo fotografijo, ki jo želijo vključiti v meni.
Zmanjšana količina za isto ceno
Verjetno ste opazili, da so restavracije začele zmanjševati količino jedi, cene pa se niso spremenile. Tisti, ki delajo v gostinskem sektorju, pravijo, da je ideja o zmanjšanju količine prišla iz maloprodaje: in sicer si pogosto lahko ogledate pakete z 900 g namesto 1 kg ali 900 ml namesto 1 litra.
Brezplačni prigrizki
V številni restavracijah natakarji prinesejo brezplačne prigrizke pred oddajo naročila. Mogoče si mislite, da je to prijazna gesta, a se za tem dejansko skriva trik. Krekerji, grisini in podobni prigrizki vas naredijo žejne, zato naročite več pijače.
Osvetlitev
Osvetlitev lahko vpliva na snelheid, s katero ljudje jedo. Drage restavracije imajo po navadi nežne osvetlitve v svojih prostorih zato, da se obiskovalci sprostijo. Verjetno bodo tako v restavraciji preživeli več časa v mirnem okolju in porabili več denarja.
Posebno izbrana glasba
Poslušanje glasbe lahko povzroči tako fizične kot čustvene odzive, ki so bolj intenzivni ob določeni melodiji. Prestižne restavracije izberejo klasično glasbo, ki obiskovalce spodbuja, da porabijo več, ker jim ta daje občutek, da so bogati. Ljudje, ki so v kavarni poslušali pop glasno, so naročili 10 odstotkov manj hrane.
Natakarji
Vsak natakar bi moral biti tudi dober prodajalec. Šale, pohvale in priporočila za najboljše jedi iz menija so v številni restavracijah zrežirane, da bi obiskovalci tam preživeli več časa in pustili napitnine.