fbpx

Originalni sicilijanski kanoli: Recept, ki navdušuje s svojo tradicijo

Foto: Valeriya / Pexels

Sicilijanski kanoli so eno najbolj priljubljenih slaščic na svetu. Ta čudovita sladica izhaja iz Sicilije, kjer domačini recept strogo varujejo pred radovednimi turisti.

Kanoli – Sicilijanska klasika

Kanoli niso zgolj slaščica, temveč pravi simbol sicilijanske kulture in gastronomije. Prvotno so jih pripravljali za posebne priložnosti, danes pa jih lahko najdemo povsod po svetu, čeprav ostajajo najboljši tisti, ki jih še vedno pripravljajo po izvirnem receptu na Siciliji.

Ta recept je tako poseben, da ga domačini redko delijo s turisti, saj verjamejo, da le oni najbolje razumejo skrivnost popolnih kanolov.

Originalni sicilijanski kanoli

  • Obroki: 8
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 150 g gladke moke
  • ščepec soli
  • 1 žlico sladkorja
  • 1 čajno žličko kakava, kave ali cimeta (po želji)
  • 1 žlico masti ali mehkega masla
  • 1 jajce
  • 1 čajno žličko belega vinskega kisa
  • belo vino po potrebi
  • olje za cvrtje
  • 500 g rikote (dobro odcejene)
  • 100-150 g sladkorja v prahu
  • 1 čajno žličko rožne vode (ali mleka)
  • mini čokoladne mrvice ali kandirano sadje (po želji)
  • Za dekoracijo pa poskrbite z uporabo pistacij, lešnikov, čokoladnih mrvic, kandiranega sadja in sladkorja v prahu.

Navodila

    Priprava testa:
  1. V večji posodi zmešajte suhe sestavine (moko, sol, sladkor in po želji kakav). Nato dodajte mast, rumenjak in kis. Počasi prilivajte belo vino in gnetite, dokler ne dobite mehko in elastično testo. Testo ovijte v plastično folijo in pustite počivati v hladilniku vsaj eno uro.
  2. Po počitku testo razvaljajte na tanke liste in izrežite kroge s premerom približno 8 cm. Vsak krog zavijte okoli modelčka za kanole, pri čemer poskrbite, da se konci prekrivajo. Konec premažite z beljakom, da se testo zlepi in ohrani obliko.
  3. Kanole ocvrite v vročem olju (približno 180°C) do zlato-rjave barve. Ko so kanoli zlati in hrustljavi, jih previdno odstranite z modelčkov in pustite, da se ohladijo.
  4. Priprava nadeva: Rikoto pretlačite skozi sito, nato pa jo v skledi zmešajte s sladkorjem v prahu. Dodajte rožno vodo ali mleko in mešajte, dokler ne dobite gladke in kremne teksture. Po želji vmešajte mini čokoladne mrvice ali kandirano sadje. Nadev postavite v hladilnik za vsaj eno uro.
  5. Polnjenje in dekoracija: Nadev z brizgalno vrečko napolnite v pripravljene kanole. Vsak konec kanola okrasite z mletimi pistacijami, lešniki, čokoladnimi mrvicami ali kandiranim sadjem. Na koncu lahko kanole še rahlo posujete s sladkorjem v prahu.
Sicilijanski kanoli so več kot le sladica – so umetnost, ki združuje tradicijo, okus in eleganco.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.