fbpx

Koruza

Ni lepšega kot zelena polja, na katerih se do drugega metra visoko dviguje koruza. Najbrž smo mlade plodove "rabutali" vsi, ki smo mladost preživljali na podeželju. Koruzni storž za poletni piknik Morda pri nas ne toliko priljubljena pečena koruza je v Združenih državah Amerike pravi ...

Ni lepšega kot zelena polja, na katerih se do drugega metra visoko dviguje koruza. Najbrž smo mlade plodove “rabutali” vsi, ki smo mladost preživljali na podeželju.

Koruzni storž za poletni piknik

Morda pri nas ne toliko priljubljena pečena koruza je v Združenih državah Amerike pravi sinonim za prihajajoče poletje in nepogrešljiva sestavina poletnih vrtnih zabav. Čeprav so v večjih trgovinah koruzni storži na voljo vse leto, pa so tisti pravi, z najboljšim okusom na voljo v začetku poletnih mesecev. Koruza je tudi sicer vir mnogih blagodejnih vitaminov (B1 in B5, C), folatov, fosforja, magnezija in vlaknin ter je zato iz zdravstvenega vidika dobro živilo. Ker vročina sladkor, ki je v koruzi, hitro spremeni v škrob, moramo svežo koruzo shranjevati na hladnem mestu, tudi kupujemo tisto, ki je bila shranjena na hladnem. Če kupujemo sveže storže, izbiramo takšne, ki imajo sveže in zeleno ličje, ki obdaja sredico precej na tesno. Koruzna zrna morajo biti napeta in pri pritisku z nohtom počiti ter izločiti mlečnato tekočino.

Kulinarične mojstrovine

Poleg tega, da koruzo lahko kuhamo ali pečemo (pri čemer je nikoli predhodno ne solimo, saj to povzroči, da zrnca otrdijo in izgubijo okus), jo lahko uporabimo tudi kot sestavino različnih receptov, pogosto jo bomo srečali v azijski in mehiški hrani. Pa še nekaj primerov nekonvencionalno uporabljene koruze: topla kuhana koruza, ki ji primešamo zelene čilije in čebulo, je odlična priloga mesnim jedem z žara. Hladna kuhana koruza je nepogrešljiva v raznih solatah, koruzno polento lahko uporabimo namesto testa za pico, odlične pa so tudi zeliščne paličice iz koruzne polente. Koruzo lahko zmiksano s paličnim mešalnikom uporabimo za zgostitev različnih zelenjavnih juh, dodajamo pa jo lahko tudi bistrim juham. V mehiškem slogu lahko koruzo primešamo pečenemu čiliju, dodamo čebulo, mleko in mehki sir ter praženo čebulo ter to uporabimo kot prilogo pečenemu/kuhanemu krompirju. Tudi sicer lahko koruzo uporabimo z vseh zelenjavnih zavitkih, pitah in narastkih, odlično dopolnjuje vse jedi z zeljem, suhimi paradižniki, bučkami in skuto. Nepogrešljiva je tudi v vseh jedeh s karijem, iz koruze, čebule, jajc in smetane lahko pripravimo koruzni sufle. Koruzo zaradi žive rumene barve pogosto uporabljamo kot “hrano za oči”, saj popestri različne rižote in testeninske solate. Koruza v kombinaciji z zelišči, skuto in suhim paradižnikom ter pinjolami predstavlja odlično polnilo za bučke, jajčevce ali paprike, ki jih le še potresemo s parmezanom in položimo v pečico. Redko bomo koruzo srečali tudi v kombinaciji z morskimi jedmi, še najpogosteje jo uporabljajo v juhah, recimo v kombinaciji s čebulo, česnom, smetano, kokosovim mlekom, čilijem in mesom rakovice.

Z Wami od 2004 roku

od roku 2004 badamy miejskie trendy i codziennie informujemy naszą społeczność obserwujących o najnowszych stylach życia, podróżach, stylu i produktach, które inspirują pasją. Od 2023 roku oferujemy treści w głównych językach świata.