Można powiedzieć, że jesień jest zarezerwowana na przygotowywanie różnorodnych, pysznych dań. To czas, kiedy dostępne są różnorodne warzywa i owoce, z których można przygotować prawdziwe jesienne dania. Pewnie nie wyobrażacie sobie tego czasu bez pożywnej zupy?
Če prisegate na bolj tradicionalne recepte, sta potem tu dva zelo preprosta recepta za česnovo in cvetačno juho. Tisti, ki ste željni wyzwania, pa poskusite pripraviti juho z arašidovim maslom, ohrovtom in sladkim krompirjem.
Česnova juha
SKŁADNIKI:
- łyżka masła
- 2 žlički oljčnega olja
- 2 glavi česna (od 12 do 15 strokov)
- velika šalotka
- 1/4 čajne žličke čilija v prahu
- sól morska
- czarny pieprz
- žlica belega vina
- zelenjavna jušna osnova
- svež timijan in peteršilj
- 2 ziemniaki
PRZYGOTOWANIE:
Neoluščene stroke česna razdelite po pekaču, po njih posujte sol in prelijte žlico olja. Pekač pokrijte s folijo in ga postavite v pečico. Česen naj se peče toliko časa, dokler ni mehek. Ko se česen ohladi, mu odstranite kožo.
V loncu stopite maslo in mu dodajte žličko oljčnega olja. Oluščite še preostali česen in stroke dodajte v lonec. Vsem sestavinam v loncu dodajte narezano šalotko, ščepec morske soli, črni poper in čili. Tri minute jih mešajte, nato popolnoma znižajte temperaturo kuhalne plošče in pustite sestavine, da stojijo približno 30 minut.
Ko česen v loncu postane rjav, dodajte belo vino, na kocke narezan krompir, 700 ml jušne osnove, zelišča, morsko sol in česen, ki ste ga spekli v pečici. Vse skupaj kuhajte 15 minut, dokler se krompir ne zmehča. Vse sestavine vlijte v mešalnik, ko nastane kremasta juha, jo vrnite v lonec in po potrebi dodajte še jušne osnove, soli, vina, zelišč ali popra.
Cvetačna juha
SKŁADNIKI:
- 1 glava česna
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sol in sveže mlet črni poper
- 2 cvetači
- cebula
- 5 skodelic zelenjavne jušne osnove
- tymianek
- Liście laurowe
- 1/2 skodelice smetane
PRZYGOTOWANIE:
Česen razrežite, stroke postavite v folijo na pekač in jih polijte z oljem. Česen začinite s soljo in poprom. Folijo dobro zaprite in postavite na eno polovico pekača. Na drugo polovico pekača postavite na kose razrezano cvetačo. Po njej polijte dve žlici olja, začinite jo s soljo in poprom. V pečici sestavine pecite toliko časa, dokler cvetača ni mehka, česen pa rjavkast. Česen naj se po 30-minutni peki v pečici ohladi, nato pa ga oluščite.
Razrezano čebulo popecite na oljčnem olju. Dodajte ji jušno osnovo, timijan in lovorjev list. Ko začnejo sestavine vreti, zmanjšajte toploto kuhalne plošče. V osnovo dodajte pečeno cvetačo in česen. Naj vse sestavine zavrejo, nato pa jih mešajte, dokler cvetača ne začne razpadati. V mešalniku vse sestavine dobro zmešajte, da nastane kremasta juha.
Juha iz arašidovega masla s sladkim krompirjem in ohrovtom
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół cebuli
- 1 jalapeno paprika ali pekoča paprika
- 2 ząbki czosnku
- 3 sladka krompirja
- 400 ml paradižnikove omake
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 szklanki wody
- žlička soli
- čajna žlička karija ali kurkume
- 1/2 skodelice sesekljanih arašidov
- 1/4 skodelice arašidovega masla
- listi ohrovta
PRZYGOTOWANIE:
V velikem loncu segrejte oljčno olje, dodajte čebulo, česen in pekočo papriko. Sestavine pražite, dokler se ne zmehčajo. Sestavinam dodajte sladek krompir, paradižnikovo omako, kokosovo mleko, vodo, začimbe in arašide. Kuhajte, dokler krompir ni mehek. Sestavinam dodajte arašidovo maslo in ohrovtove liste. Mešajte in kuhajte tako dolgo, dokler ne dobite kremaste juhe.