fbpx

Jednostavni recepti za ukusne juhe koje će vas ugrijati u hladnim danima

Preprosti recepti za okusne juhe, ki te bodo ogrele v hladnih dneh.

Može se reći da je jesen rezervirana za pripremu raznih ukusnih jela. Vrijeme je to kada je dostupno razno povrće i voće od kojeg možete pripremiti prava jesenska jela. Ovo vrijeme vjerojatno ne možete zamisliti bez krepke juhe?

Če prisegate na bolj tradicionalne recepte, sta potem tu dva zelo preprosta recepta za česnovo in cvetačno juho. Tisti, ki ste željni izazovi, pa poskusite pripraviti juho z arašidovim maslom, ohrovtom in sladkim krompirjem.

Česnova juha

SASTOJCI:

  • žlica maslaca
  • 2 žlički oljčnega olja
  • 2 glavi česna (od 12 do 15 strokov)
  • velika šalotka
  • 1/4 čajne žličke čilija v prahu
  • morska sol
  • crni papar
  • žlica belega vina
  • zelenjavna jušna osnova
  • svež timijan in peteršilj
  • 2 krumpira

PRIPREMA:
Neoluščene stroke česna razdelite po pekaču, po njih posujte sol in prelijte žlico olja. Pekač pokrijte s folijo in ga postavite v pečico. Česen naj se peče toliko časa, dokler ni mehek. Ko se česen ohladi, mu odstranite kožo.

V loncu stopite maslo in mu dodajte žličko oljčnega olja. Oluščite še preostali česen in stroke dodajte v lonec. Vsem sestavinam v loncu dodajte narezano šalotko, ščepec morske soli, črni poper in čili. Tri minute jih mešajte, nato popolnoma znižajte temperaturo kuhalne plošče in pustite sestavine, da stojijo približno 30 minut.

Ko česen v loncu postane rjav, dodajte belo vino, na kocke narezan krompir, 700 ml jušne osnove, zelišča, morsko sol in česen, ki ste ga spekli v pečici. Vse skupaj kuhajte 15 minut, dokler se krompir ne zmehča. Vse sestavine vlijte v mešalnik, ko nastane kremasta juha, jo vrnite v lonec in po potrebi dodajte še jušne osnove, soli, vina, zelišč ali popra.

Cvetačna juha

Cvetačna juha
Cvetačna juha

SASTOJCI:

  • 1 glava česna
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • sol in sveže mlet črni poper
  • 2 cvetači
  • luk
  • 5 skodelic zelenjavne jušne osnove
  • timijan
  • lovorovo lišće
  • 1/2 skodelice smetane

PRIPREMA:
Česen razrežite, stroke postavite v folijo na pekač in jih polijte z oljem. Česen začinite s soljo in poprom. Folijo dobro zaprite in postavite na eno polovico pekača. Na drugo polovico pekača postavite na kose razrezano cvetačo. Po njej polijte dve žlici olja, začinite jo s soljo in poprom. V pečici sestavine pecite toliko časa, dokler cvetača ni mehka, česen pa rjavkast. Česen naj se po 30-minutni peki v pečici ohladi, nato pa ga oluščite.

Razrezano čebulo popecite na oljčnem olju. Dodajte ji jušno osnovo, timijan in lovorjev list. Ko začnejo sestavine vreti, zmanjšajte toploto kuhalne plošče. V osnovo dodajte pečeno cvetačo in česen. Naj vse sestavine zavrejo, nato pa jih mešajte, dokler cvetača ne začne razpadati. V mešalniku vse sestavine dobro zmešajte, da nastane kremasta juha.

Juha iz arašidovega masla s sladkim krompirjem in ohrovtom

SASTOJCI:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • pola glavice luka
  • 1 jalapeno paprika ali pekoča paprika
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 sladka krompirja
  • 400 ml paradižnikove omake
  • 400 ml kokosovog mlijeka
  • 2 šalice vode
  • žličicu soli
  • čajna žlička karija ali kurkume
  • 1/2 skodelice sesekljanih arašidov
  • 1/4 skodelice arašidovega masla
  • listi ohrovta

PRIPREMA:
V velikem loncu segrejte oljčno olje, dodajte čebulo, česen in pekočo papriko. Sestavine pražite, dokler se ne zmehčajo. Sestavinam dodajte sladek krompir, paradižnikovo omako, kokosovo mleko, vodo, začimbe in arašide. Kuhajte, dokler krompir ni mehek. Sestavinam dodajte arašidovo maslo in ohrovtove liste. Mešajte in kuhajte tako dolgo, dokler ne dobite kremaste juhe.

Sa vama od 2004

Od godine 2004 istražujemo urbane trendove i svakodnevno informiramo našu zajednicu sljedbenika o novostima u životnom stilu, putovanjima, stilu i proizvodima koji nadahnjuju sa strašću. Od 2023. nudimo sadržaj na glavnim svjetskim jezicima.