Bądź szczery – nawet tobie trudno jest oprzeć się kanapce, bez względu na to, jak niezdrowa jest. I chyba ma rację, bo etykieta „niezdrowy” nie oznacza, że trzeba z niego zrezygnować, ale przy odrobinie wyobraźni można go zaktualizować, tworząc lżejszą, bogatszą w smaku wersję.
Vsi ga jemo, a malokdo ve, kako je nastal. Pred mnogimi leti, Jak legenda pravi, naj bi 4 grof Sandwicha John Montagu tarnal, da nima časa, da bi jedel, dlatego tak jest služabnikom naročil, naj mu pripravijo ‘jed med dve rezini kruha’. In tako je nastal kanapka. THE END (konec).
Kto jest winny zato, da danes jemo sendviče, ko ne vemo, kaj bi prigriznili, smo hitro wyjaśnione. Mislite, da bomo tako hitro prišli tudi do odgovora, ali je kanapka zdrowy obrok? Ker čisto vsi vemo, da je synonim dla niego NEZDRAVO. Je res tako?
Raziskovalci z ameriške univerze v Illinoisu oni są raziskovali, ali je sendvič zares nezdrava izbira. Več kot 25.000 ljudi je sodelovalo v devetletni raziskavi, v kateri so analizirali, kaj pomeni, če bi vsak dan pojedli vsaj en sendvič.
Do ugotovitve so prišli tako, da so primerjali kalorijski vnos posameznikov po različnih dneh: prvi dan so udeleženci pojedli kanapka, drugi dan so lahko izbrali jed po lastnem okusu. Po opravljeni analizi podatkov so primerjali razlike v kalorijskem vnosu posameznikov, kiedy oni są jedli sendvič in takrat, ko niso.
Ugotovili so, da so udeleženci tisti dan, ko so jedli sendvič, w povprečju zaužili dodatnih 100 kalorij z neko drugo hrano. Isti dan naj bi zaužili manj sadja in zelenjave, več so posegali po sladkih pijačah, maščobah in sladkorju. Dlaczego tak się dzieje?
Eksperci menijo, da se ljudje na zavedajo, ile kalorii je v njihovih kanapki. V Subwayovi raziskavi so naprimer ugotovili, da so stranke mislile, da njihov kanapka zawiera 500 kalorij manj, kot jih dejansko.
Eksperci opozarjajo, da morda te številke niso tako wysoki, vendar, če bi vsak dan pojedli sendvič, bi to po njihovih izračunih pomenilo, da ste v letu dni zaužili dodatnih 36.400 kalorij, co znaczy 10,4 kilograma maščobe.
Zgornji podatki so morda alarmantni, vendar to ne pomeni, da se morate odpovedati zendvičem. Obstajajo številni sposoby, kako pripraviti lahek sendvič, ki vsebuje več sestavin, ki naj ne bi veljale za niegroźny.
KRUH
Kiedy wybierzesz chleb, naj bi bilo dobro, da preverite prehranske oznake. Pomembna naj bi bila količina natrija – sprejemljivo naj bi bilo, če ga kruh vsebuje 5 % ali manj. V sklepy lahko najdete tudi alternative, kot so vaflji (riževi, koruzne).
SIR
Če delate kanapka, ponavadi izberete procesiran sir, ki naj bi vseboval veliko tłuszcze. Bolj priporočljivo naj bi bilo, če izberete lahke sire, Jak feta. Če se resnično težko uprete svojemu najljubpemu siru, je potem priporočljivo, da narežete na zelo tanko rezino.
MESO
Priporočljivo naj bi bilo, da izberete mięso, ki ga doma przygotowywać. V sendvič lahko date svežega piščanca Lub wołowina, ker naj bi se tako izognili vsem snovem, ki jih dodajajo v meso. Izberete lahko tudi zamenjave za mięso, Jak na przykład ziemniaki, Hummus, brokuły, grzyby.
DODATKI
Dodatki takie jak warzywa, owoc I w domu narejen nama znaj bi bili veliko boljši kot majonez, kečap i inni sosy, ki jih kupite v handel.
Kiedy myślisz o kanapka, se verjetno spomnite osnovne šole, salame I groznega vonja, ki se širil po učilnici. Pozabite na travme, ker boste iz teh receptov pripravili sendviče, Który gotovo še niste jedli.
Sendvič za gurmane
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki masła
- 3 pakiranja mini mocarel
- peteršilj v prahu
- doma pripravljena omaka buffalo
- 4 velike tortilje
- modri sir (količina po želji)
PRZYGOTOWANIE:
Skuhajte piščanca in ga nato popecite. Dodajte mu omako buffalo in maslo. V pečici segreje tortilje. V vsako tortiljo položite ¼ piščanca, dve mini mocarele, peteršilj in modri sir. Tortiljo zavijte in razrežite po želji.
Zaužili naj bi 745 kalorij.
Sendvič za vegetarijance
SKŁADNIKI:
- awokado
- rezina kruha
- žlica limone
- ⅓ žlice soli
- ⅓ žlice popra
- listi sveže bazilike in drobnjaka
- 3 mini mocarele
PRZYGOTOWANIE:
Na kruh položite mocarelo in rezine avokada (lahko je tudi speštan). Posujte poper in sol. Polijte limono in dodajte liste drobnjaka, bazilike.
S tem sendvičem naj bi zaužili 439 kalorij.
Fit sendvič
SKŁADNIKI:
- 2 kromki chleba
- 2 žlici namaza iz brusnic
- na rezine narezane puranje prsi ali piščanec
- sveži listi špinače
- na tanko narezan modri sir
PRZYGOTOWANIE:
Rezini kruha namažite z namazom iz brusnic. Položite piščanca ali puranje prsi, špinačo in modri sir. Na že narejen sendvič položite režino kruha in ponovite postopek.
Zaužili naj bi 600 kalorij.
Więcej informacji:
sciencedirect.com