Kaj dobimo, ko združimo otroške spomine, kulinarično tradicijo in malo gina (brez skrbi, brez alkohola)? Božični panettone Tomaža Kavčiča! Zgodba o praznični sladici, ki ni samo sladka, ampak je prava oda Sloveniji.
Panettone, ki ni le sladica, ampak kulinarična zgodba Slovenije
Pozabite na dolgočasne rozine in klasične panettone recepte. Tomaž Kavčič, karizmatični chef iz Dvorca Zemono, nam je pripravil pravo umetniško delo, ki združuje slovensko identiteto, lokalne sestavine in inovativni pristop. Čeprav je panettone italijanska klasika, je Kavčiču uspelo tej praznični sladici vdihniti dušo Slovenije.
Kokoši proste reje in visoka kulinarična poezija
Najprej si predstavljajte mehko rumeno testo. Zakaj tako sončno? Ker Tomaž prisega na jajca kokoši proste reje. A to je šele začetek. Vsak grižljaj je prežet z bogato aromo masla, ki prihaja iz visokogorskih pašnikov. Prava kulinarična poezija!
In zdaj k bistvu – sestavinam, ki panettone povzdignejo v popolno praznično izkušnjo. Kavčič je v recept vključil kandirane olive, brinove jagode in solni cvet iz Piranskih solin. Z eno besedo? Slovenija na krožniku. To niso le sestavine; to je zgodba o naši krajini, morju in gorah.
Gin v želatini – ker lahko
Rozine? Neeee. Namesto njih Tomaž ponudi ekstrakt gina v želatini brez alkohola. Sveže, dišeče in ravno prav drzni preobrat za ljubitelje avantgardnih sladic. Gin v želatini dodaja tisti poseben “vau” učinek, zaradi katerega je vsak košček prava senzacija.
“Želel sem, da panettone ni le praznična sladica, temveč tudi odraz naše krajine in kulture,” pravi Tomaž. In uspelo mu je!
Spomini iz otroštva, ki dišijo po tradiciji
Tomaževa zgodba ni le zgodba o vrhunskem okusu, ampak tudi o toplini domačnosti. Spomini, kako je z nonotom šel po panettone na italijansko stran meje, ga še danes navdihujejo. “Tisti trenutki ob praznični mizi so mi vedno pomenili toplino in domačnost,” pravi chef z iskricami v očeh.
Cena, ki ne zbode preveč
Če si želite privoščiti ta vrhunski panettone, se pripravite na investicijo v višini 39 evrov za kilogram. Cena ostaja enaka kot lani – ker dobre stvari ne potrebujejo podražitve. Dobite ga lahko v spletni trgovini zemonoplus.si, v Evinu ali v restavraciji Kruh in Vino v Goriških brdih.
Za posebne priložnosti lahko naročite tudi XXL različice – do 10 kg čiste sladke sreče.
Zaključek: Božična klasika z nepozabnim pridihom
Tomaž Kavčič je s svojim panettone mojstrstvom dokazal, da tradicija ni dolgočasna, če ji vdihneš kanček inovacije in ljubezni do domačega okolja. To ni le sladica – to je doživetje.