fbpx

Pozabite na strupena čistila: Tako preprosto (in poceni) lahko očistite celotno pečico samo s sodo bikarbono

Foto: envato labs

Pečica, v kateri se nabira plast za plastjo zažgane maščobe in drobtin, ni le estetski problem – je tudi generator neprijetnih vonjav in potencialni saboter vaših najljubših receptov. Če ste do zdaj čiščenje pečice prelagali, ker vam že sama misel na komercialna čistila z vonjem industrijskega razkužila povzroči solzne oči, imamo dobro novico: obstaja način, ki je enostaven, učinkovit in popolnoma naraven.

Umazana pečica? Ne potrebujete več maske za dihanje in kemični laboratorij, da bi jo očistili! To je najlažji način za bleščečo, sveže dišečo pečico, ki vas ne bo stal niti evra – če imate doma sodo bikarbono in kis. Brez drgnjenja do onemoglosti in brez vonja po kemiji.

Ne gre za čudežni izdelek z Instagrama ali novo “eko” čistilno peno za 25 evrov na liter. Gre za staro, zanesljivo sodo bikarbono – bel prašek, ki ga imate skoraj zagotovo že doma. V kombinaciji z navadnim belim kisom in nekaj gospodinjskimi pripomočki, lahko svojo pečico očistite do sijaja, brez drgnjenja do žuljev in brez kemičnih napadov na vaš nos.

Foto: envato

Kako očistiti celotno pečico s sodo bikarbono – korak za korakom

1. Najprej: para je vaša najboljša prijateljica

Namesto da bi se takoj vrgli v napad z gobico, naj se umazanija najprej malo zmehča. Iz pečice odstranite vse rešetke, termometre, pekače in druge “pozabljene” predmete. Nato v ognjevarno posodo (velikosti vsaj 2 litra) nalijte hladno vodo in jo postavite v pečico.

Nastavite temperaturo na 230 °C (450 °F) in pečico pustite delovati 30 do 60 minut, odvisno od količine zapečenih “spominov”. Po izklopu ne odpirajte vrat, dokler se popolnoma ne ohladi – para bo naredila čudeže, zmehčala maščobo in vam olajšala nadaljnje delo.

2. Zmešajte čarobno pasto iz sode bikarbone

V manjši posodi zmešajte:

    • 1 skodelico sode bikarbone
    • 2 žlici vode

Rezultat mora biti gladka, mazljiva pasta – podobna zobni, a veliko prijaznejša za okolje (in vašo pečico). Če je vaša pečica večja ali bolj… “živahna”, lahko količino podvojite.

Pro tip: Žlico vode lahko zamenjate z žlico detergenta za pomivanje posode z oznako “odstranjuje maščobo” – za dodatni boom učinek.

Foto: envato

3. Pasta gor, vse ostalo dol

S čopičem, gobico ali kar prsti pasto enakomerno razmažite po notranjih stenah, dnu in vratih pečice. Izogibajte se grelnim elementom in odprtinam za plin. Pasta naj deluje vsaj eno uro, idealno pa čez noč – čas je vaš zaveznik, ne sovražnik.

4. Medtem: tretma za rešetke

Postavite rešetke v kad, tuš kabino ali močno plastično vrečo. Popršite jih z destiliranim belim kisom, posujte s sodo bikarbono in opazujte spektakel: naravna kemična reakcija bo začela brbotati in raztapljati umazanijo.

Zatem prelijte z vročo vodo in pustite delovati vsaj eno uro (lahko tudi čez noč, če imate še en prost večer).

5. Čas za brisanje

Ko je pasta opravila svojo nalogo, vzemite gobico ali krpo iz mikrovlaken in temeljito obrišite vse površine. Če ostane kaj trdovratnega, posujte suho sodo na gobico in nežno zdrgnite.

Za končno izpiranje uporabite mešanico:

    • 50 % vode
    • 50 % destiliranega kisa

S to mešanico boste odstranili vse sledi paste in pustili pečico čisto, sijočo in sveže dišečo.

Foto: envato

6. Zaključna montaža

Rešetke vzamite iz kopeli, obrišite z gobico in temeljito posušite. Nato jih vrnite nazaj v pečico. Stopite korak nazaj, občudujte svoje delo – in se vprašajte, zakaj tega niste storili že prej.

Kako pogosto je treba čistiti pečico?

Odvisno, koliko kuhate – in kako pogosto se vam jedi “osamosvojijo” iz pekača. Če kuhate redno, priporočamo čiščenje vsaj vsako sezono. Če pa ob vklopu pečice v kuhinji zavlada dimna zavesa ali “vonj po zažgani nostalgiji”, je čas za takojšnje ukrepanje.

Dodatni nasveti za čistejšo pečico (in manj čiščenja v prihodnosti)

    • Vedno pokrijte jedi s pokrovom, folijo ali peki papirjem – preprečite škropljenje in brizganje.
    • Ne polnite pekačev do roba – fizika in gravitacija vas bosta kaznovali.
    • Če ima pečica funkcijo samočiščenja, jo uporabljajte redno – ampak zračenje bo nujno.
    • Manjše madeže obrišite takoj, ko se pečica ohladi – ne čakajte, da se razvijejo v “umazani karakter”.

Naravno, preprosto, bleščeče

Sodo bikarbono pogosto podcenjujemo, a ta vsestranska superjunakinja gospodinjstva zmore več, kot si mislite. Ko se združi z belim kisom in kančkom vaše potrpežljivosti, ni maščobe, ki bi ji ušla.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.