Zimska sangrija je očarljiva različica priljubljene poletne pijače, ki v prazničnih mesecih zasije v povsem novi luči. Medtem ko nas poletna sangrija osveži s hladnim rdečim vinom, svežim sadjem in ledenimi kockami, je zimska različica pravo nasprotje: topla, začinjena in polna zimskih okusov, ki nas objamejo s toplino.
Topla “zimska” sangrija je popolna za večerne pogovore ob kaminu ali za sproščena srečanja v družinskem krogu, kjer vsak požirek prinese pridih božičnega duha in prazničnega vzdušja. Kombinacija rdečega vina, svežih pomaranč, jabolk ter začimb, kot so cimet, klinčki in zvezdasti janež, ustvari prijetno aromatično mešanico, ki pričara zimske radosti kar v kozarcu.
Priprava zimske sangrije je enostavna, rezultat pa nadvse bogat – pijača, ki ne le ogreje telo, temveč prinaša tudi praznični užitek in domačnost. Ta topla pijača je hkrati izvrstna izbira za praznične zabave, saj je atraktivna, polna barv in omamnih dišav. Če iščete način, kako zimske večere obogatiti z nečim posebnim in se hkrati izogniti običajnim pijačam, je zimska sangrija odlična izbira, ki bo očarala vaše goste.
Zimska sangrija
Sestavine
- 1 steklenica rdečega vina (priporočamo merlot ali cabernet sauvignon)
- 50 ml jabolčnega soka
- 125 ml pomarančnega soka
- 50 ml žganja (po želji konjak ali viski)
- 1 pomaranča, narezana na rezine
- 1 jabolko, narezano na krhlje
- 1 cimetova palčka
- 3 zvezdasti janeži
- 3 klinčki
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
Navodila
- V večji lonec vlijte vino, jabolčni in pomarančni sok ter dodajte sladkor. Mešajte na nizkem ognju, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.
- Dodajte rezine pomaranče, krhlje jabolka, cimetovo palčko, zvezdasti janež, klinčke in vaniljev ekstrakt. Pustite, da mešanica na nizkem ognju rahlo vre približno 10–15 minut, da se okusi povežejo.
- Lonec odstavite z ognja in po želji dodajte žganje. Mešanico precedite, če želite odstraniti začimbe, ali jih pustite za dekoracijo.
- Postrezite v toplih skodelicah in okrasite z rezinami pomaranče ali cimetovo palčko.