fbpx

Pravi recept za originalne Bavarske preste: Hrustljava, slana in okusna

Foto: envato

Bavarska preste so več kot le kos testa – predstavljajo simbol nemške kulture in tradicije, še posebej v Bavarski regiji. Značilne po svoji zlato-rjavi skorjici, mehki notranjosti in prepoznavenem obliki, preste že stoletja krasijo mize na bavarskem Oktoberfestu, največjem pivskem festivalu na svetu. Tam jih običajno postrežejo skupaj z velikimi vrčki piva, tradicionalnimi klobasami in bogatimi sirovimi omakami.

Priprava bavarskih prest morda zveni zahtevno, a s pravimi sestavinami in malo potrpežljivosti jih lahko zlahka spečete kar v domači kuhinji. Postopek vključuje poseben korak – preste se namreč pred peko na hitro pokuhajo v vreli vodi z dodatkom sode bikarbone, kar jim daje tisto značilno hrustljavo skorjo in okus.

Foto. envato

Idealne so za zabave, prigrizke ali preprosto takrat, ko si želite nekaj hrustljavega, svežega in doma pripravljenega. Ste pripravljeni poskusiti? Sledite spodnjemu receptu in ustvarite svoje čudovite preste, ki bodo navdušile vašo družino in prijatelje.

Originalne Bavarske preste

  • Obroki: 8
  • Težavnost: srednje
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 500 g bele moke
  • 300 ml mlačne vode
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 2 žlici masla (sobne temperature)
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 čajna žlička soli
  • 80 g sode bikarbone (za kuhanje preste)
  • Groba sol za posip

Navodila

  1. V veliki skledi zmešajte moko, kvas, sol, sladkor, vodo in maslo. Zamesite gladko testo in ga gnetite približno 10 minut, dokler ni elastično.
  2. Testo pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati na toplem mestu, dokler se ne podvoji, približno 1 uro.
  3. Testo razdelite na 8 enakih delov. Iz vsakega oblikujte dolg svaljek in ga zvijte v klasično prestno obliko.
  4. Zavrite vodo in dodajte sodo bikarbono. Vsako presto potopite v vrelo vodo za 20-30 sekund, nato jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko.
  5. Posujte jih z grobo soljo in pecite v predhodno ogreti pečici na 220°C približno 15-20 minut, dokler ne postanejo zlato-rjave.
  6. Postrezite sveže in tople, ob pivskem vrčku ali z najljubšo pomako.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.