Anthony Bourdain foi um aventureiro culinário global que deixou o mundo em 8 de julho do ano passado. A sua vida era variada, e pessoas de todo o mundo podiam acompanhá-lo nos seus espectáculos, onde viajava pelo mundo e experimentava diversas iguarias, bem como coisas que muitos de nós não ousávamos colocar na boca (larvas de formiga, olhos de foca crus , cobra...). E é provavelmente por isso que podemos confiar totalmente nele na hora de escolher aqueles destinos que vão nos impressionar pela sua beleza e gastronomia, mas ao mesmo tempo não nos encontraremos lá, como diria o próprio Bourdain, “idiotas”.
Anthony Bourdain je v življenju delal tisto, kar si mnogi želimo – za preživetje je potoval po svetu. Oktobra 2015 je na zdaj že na nedelujočem spletnem mestu Li.st opozoril na pet krajev po svetu, onde “ni možakov, ki ti želijo dati petico, oligarhov v oprijetih kopalkah, opitih navijačev ali pa turnih avtobusov, polnih grdih trenerk”. Te destinacije so si tako prislužile zelo ugleden naziv “podcenejenih, ‘douche-free'” destinacij s strani Anthonyja Bourdaina, kralja potovalne televizije.
Urugvaj
Bourdain pravi: “Montevideo je čudovit in brez gneče. Obala – enkrat, ko se odpraviš iz območja z resorti – je divja in veličastna. Hrana je nasplošno polna presežnikov, čeprav ne ravno vegetarijancem prijazna. Priporočam odlične klobasice morcilla (op.p. neke vrste krvavice).”
Marseille, Francija
Bourdain je dejal, da so Francozi morda res ne dajejo dovolj pozornosti svojemu drugemu največjemu mestu, a sam ne spada mednje. Pripoča bouillabaisse, korziški suhomesnati proizvod, kuskus, plavanje v morju, dnevni izlet v Provanso in veliko Pastisa (aperitiv iz janeža). Mesto je po njegovih besedah sproščeno, multikulturno in zelo podcenjeno.
Laos
Luang Prabang in Vientiane nista več neznana kraja, a če se boste podali na roadtrip po gorovju Plain of Jars, boste stopili v neko drugo stoletje. Se želite izgubiti? Potem je to idealen kraj. Absolutno čudovit, z bogato zgodovino, najbrž pa vam ni znani niti tradicija njihove neverjetne hrane. Tako vsaj meni Bourdain, ki mu, vsaj pri hrani, gre 100-odstotno zaupati.
Sardenha
“Ne, nikar na obalo,” pravi Bourdain. “Tam gredo s svojimi trenutnim dekleti pozirati italijanski nogometni zvedzniki.” Zato priporoča obisk notranjosti, za katero meni, da je popolnoma drug planet. Malloreddus (sardinski njoki), pečen kozliček, superokusen pršut, jastog Catalan, fantastični siri in spaghetti a la bottarga je le nekaj dobrot, ki jih lahko oskusite.
Bejrut, Libanon
Nikar se ne bojte, Bejrut je čaroben kraj. Čeprav ga lahko pestijo vse težave tega sveta, ima vse kar si želite in pričakujete v ‘orientalskem Parizu’. Ne samo, da je hitra lekcija v zapletenosti tega sveta, je tudi čudovit, razburljiv, srce parajoč … Hrana je fantastična in raznolika. Potovanje tja je veselje in je izobraževanje. “Pojdite. Več ljudi bo šlo, večja je možnost, da svet postane boljši kraj, “ še dodaja Bourdain.