fbpx

5 najbolj podcenjenih in “douche-free” destinacij po mnenju Anthonyja Bourdaina

Anthony Bourdain je bil svetovni kuharski avanturist, ki je svet zapustil 8. julija lani. Njegovo življenje je bilo pestro, ljudje po svetu pa so ga lahko spremljali v njegovih oddajah, kjer je potoval po svetu in preizkušal razne dobrote, pa tudi stvari, ki si jih marsikdo od nas ne bi upal dati v usta (ličinke mravelj, surove tjulnove oči, kobro ...). In najbrž mu zato lahko popolnoma zaupamo pri izbiri tistih destinacij, ki nas bodo navdušile s svojo lepoto in kulinariko, hkrati pa tam ne bomo srečali, kot bi se izrazil Bourdain sam, "douchebagov".

Anthony Bourdain je v življenju delal tisto, kar si mnogi želimo – za preživetje je potoval po svetu. Oktobra 2015 je na zdaj že na nedelujočem spletnem mestu Li.st opozoril na pet krajev po svetu, kjer “ni možakov, ki ti želijo dati petico, oligarhov v oprijetih kopalkah, opitih navijačev ali pa turnih avtobusov, polnih grdih trenerk”. Te destinacije so si tako prislužile zelo ugleden naziv “podcenejenih, ‘douche-free'” destinacij s strani Anthonyja Bourdaina, kralja potovalne televizije.

Urugvaj


Bourdain pravi: “Montevideo je čudovit in brez gneče. Obala – enkrat, ko se odpraviš iz območja z resorti – je divja in veličastna. Hrana je nasplošno polna presežnikov, čeprav ne ravno vegetarijancem prijazna. Priporočam odlične klobasice morcilla (op.p. neke vrste krvavice).”

Marseille, Francija


Bourdain je dejal, da so Francozi morda res ne dajejo dovolj pozornosti svojemu drugemu največjemu mestu, a sam ne spada mednje. Pripoča bouillabaisse, korziški suhomesnati proizvod, kuskus, plavanje v morju, dnevni izlet v Provanso in veliko Pastisa (aperitiv iz janeža). Mesto je po njegovih besedah sproščeno, multikulturno in zelo podcenjeno.

Laos


Luang Prabang in Vientiane nista več neznana kraja, a če se boste podali na roadtrip po gorovju Plain of Jars, boste stopili v neko drugo stoletje. Se želite izgubiti? Potem je to idealen kraj. Absolutno čudovit, z bogato zgodovino, najbrž pa vam ni znani niti tradicija njihove neverjetne hrane. Tako vsaj meni Bourdain, ki mu, vsaj pri hrani, gre 100-odstotno zaupati.

Sardinija


“Ne, nikar na obalo,” pravi Bourdain. “Tam gredo s svojimi trenutnim dekleti pozirati italijanski nogometni zvedzniki.” Zato priporoča obisk notranjosti, za katero meni, da je popolnoma drug planet. Malloreddus (sardinski njoki), pečen kozliček, superokusen pršut, jastog Catalan, fantastični siri in spaghetti a la bottarga je le nekaj dobrot, ki jih lahko oskusite.

Bejrut, Libanon


Nikar se ne bojte, Bejrut je čaroben kraj. Čeprav ga lahko pestijo vse težave tega sveta, ima vse kar si želite in pričakujete v ‘orientalskem Parizu’. Ne samo, da je hitra lekcija v zapletenosti tega sveta, je tudi čudovit, razburljiv, srce parajoč … Hrana je fantastična in raznolika. Potovanje tja je veselje in je izobraževanje. “Pojdite. Več ljudi bo šlo, večja je možnost, da svet postane boljši kraj, “ še dodaja Bourdain.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!