fbpx

Como esticar roupas que encolhem durante a lavagem até o tamanho normal?

kako raztegniti skrčena oblačila
Foto: envato

Você já ficou horrorizado ao descobrir que seu suéter ou camiseta favorita encolheu para o tamanho infantil? Existem truques simples que você pode usar para restaurar a forma e o tamanho de suas roupas encolhidas. Como esticar roupas encolhidas?

Kako raztegniti skrčena oblačila – Krčenje oblačil je pogost problem, s katerim se srečujemo po pranju. Nič ni bolj frustrirajoče kot ugotoviti, da je vaš najljubši pulover ali majica po pranju postal pretesen in neudoben.

Zdi se vam, da je konec sveta, a v resnici ni nujno tako. Krčenje oblačil ni vedno nepopravljivo. Z določenimi metodami lahko obnovimo obliko in velikost priljubljenih kosov oblačil, tako da jih lahko še naprej nosimo.

Kaj povzroča krčenje?

Krčenje oblačil je lahko posledica več dejavnikov, vključno z vrsto tkanine in načinom, kako so oblačila oprana in posušena. Visoka temperatura vode in sušenja, močno mehansko delovanje v pralnem stroju in naravno krčenje nekaterih materialov so glavni krivci za to neželeno spremembo.

Poznavanje specifičnih lastnosti tkanin lahko pripomore k boljši skrbi za oblačila in preprečuje njihovo krčenje.

Se je vaše najljubše oblačilo skrčilo? Foto: Pixabay

Vrste tkanin in njihova nagnjenost h krčenju

Različne tkanine se na pranje odzivajo različno.

  • je znana po tem, da se lahko močno skrči, če je izpostavljena vročini in trenju, saj so njena vlakna naravno zasnovana tako, da se lahko zlepijo skupaj.
  • Bombaž se lahko prav tako skrči, še posebej, če je prvič opran v vroči vodi.
  • Sintetične tkanine, kot sta poliester in najlon, so manj nagnjene h krčenju, a še vedno zahtevajo pravilno nego.

Razumevanje lastnosti teh materialov in pravilno ravnanje z njimi lahko znatno zmanjša tveganje za neželeno krčenje.

Preprečevanje krčenja

Pravilno pranje in sušenje sta ključna za preprečevanje krčenja oblačil. To vključuje uporabo hladne vode, nežnih pralnih programov in izogibanje sušenju na visokih temperaturah. Prav tako je priporočljivo, da oblačila sušimo na zraku, namesto da jih damo v sušilni stroj.

Nekateri proizvajalci že v procesu izdelave upoštevajo krčenje, zato njihova oblačila ohranjajo obliko in velikost tudi po več pranjih.

Kako raztegniti skrčena oblačila: Vodnik korak-po-korak

Če se vaše oblačilo skrčilo, lahko s pravilnim postopkom pogosto obnovite njegovo prvotno obliko. Ta postopek vključuje namakanje skrčenega oblačila v mešanici vode in blagega sredstva za mehčanje, nežno raztezanje oblačila, ko je mokro, in sušenje na zraku na ravni površini.

Raztezanje bombažnih in volnenih oblačil

So se skrčile bombažne majice? Foto: Angela Roma / Pexels

Uporaba balzama za lase za raztezanje tkanin

Strokovnjaki ugotavljajo, da balzam za lase lahko pomaga pri reševanju skrčenih bombažnih in volnenih oblačil. Ta metoda deluje, ker balzam sprosti vlakna in omogoča, da se tkanina vrne na prejšnjo velikost.

V posodo z mlačno vodo dodajte žlico balzama za lase. Skrčeno oblačilo namočite v raztopino in pustite stati približno meia hora. Nato oblačilo sperite pod tekočo água fria. Položite ga na suho brisačo in ga nežno raztezajte v vse smeri, dokler se ne vrne na prvotno velikost.

Ta metoda je učinkovita za tkanine, kot so bombaž, volna in pletenine, ki se lahko zlahka raztezajo. Vendar je treba biti previden pri uporabi na sintetičnih materialih, kot je poliester, ker se lahko preveč raztegnejo.

Oblačila iz občutljivih materialov

Ali sintetična srajca? Foto: Pixabay

Nežna metoda z otroškim šamponom ali mehčalcem

Za občutljive materiale, kot so volna, kašmir in moher, se priporoča uporaba otroškega šampona ali mehčalca.

Umivalnik napolnite s água fria in zmešajte 2 žlici otroškega šampona ali mehčalca. Občutljivo oblačilo namočite v pripravljeno raztopino in pustite stati med 30 minutami do 2 uri. Ob koncu namakanja oblačila ne izpirajte, temveč jih nežno ožemite. Položite oblačilo na brisačo, zavijte, da odstranite odvečno vodo, in ga nato razgrnite na ravni površini.

Nežno raztezajte oblačilo nazaj na njegovo prvotno obliko in velikost. Pustite, da se naravno suši, stran od neposredne sončne svetlobe.

S temi metodami lahko uspešno obnovite obliko in velikost skrčenih oblačil iz različnih materialov. Pomembno je, da proces izvajate previdno in potrpežljivo, da dosežete najboljše rezultate.

Preden zavržete skrčeni kos oblačila, preizkusite te metode in morda boste presenečeni nad rezultati.

Com você desde 2004

A partir do ano 2004 pesquisamos tendências urbanas e informamos diariamente nossa comunidade de seguidores sobre as últimas novidades em estilo de vida, viagens, estilo e produtos que inspiram com paixão. A partir de 2023, oferecemos conteúdo nos principais idiomas globais.