Ratatouille je ultimativna jed tega poletja! Preverite ta enostavni recept.
Ste že slišali za ratatouille? Greza jed, ki jo lahko uporabite kot glavno jed, pa tudi kot prilogo ali predjed. Če ga prvi dan ne zmažete (kar je le malo verjetno), ga lahko prihranite za naslednji dan, ko bo verjetno še bolj okusen. Predstavljamo vam neverjetno enostavne recept, ki se od originala malce razlikuje, a zaradi tega ni nič manj okusen. Seseklanje zelenjave vam bo vzelo vsega deset minut časa. Kar pa je najbolje, praktično vse sestavine lahko najdete na domačem vrtu.
Enostavni ratatouille
Sestavine
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 na velike kocke narezana jajčevca
- 3 bučke narezane na kocke
- 3 na kocke narezane paradižnike
- Na kocke narezana paprika
- Čebula zrezana na kocke
- 2 zdrobljena stroka česna
- sol
- črni poper
- 2 vejici svežega timijana
- lovorjev list
- pest sesekljanih svežih listov bazilike
Navodila
- V globlji ponvi na srednjem ognju segrejete 2 žlici olja in dodate jajčevce. Le te obilno posolite in poprate ter pustite, da se rahlo pražijo minuto ali dve. Odstranite iz ponve in denite v veliko skledo.
- V ponev dodate 2 žlici olja in enako ponovite z bučkami. Prestavite jih v skledo z jajčevci.
- Rahlo zmanjšajte ogenj in dodate preostalo olje in čebulo, začinite s soljo in poprom ter pražite, dokler ni mešanica mehka in prosojna. Dodate česen, timijan in lovorov list ter kuhate še približno 30 sekund.
- Dodate paradižnik in papriko, nato še jajčevce in bučke ter nežno premešate.
- Zavrete, nato zmanjšamo ogenj in med občasnim mešanjem kuhate najmanj 20 minut (oz. največ uro in pol).
- Odstranite lovorjev list in vejice timijana. Tik preden postrežete, vmešate baziliko. Po potrebi dodajte še sol in poper.
- Postrežete ratatouille in pri tem vsako porcijo potresete z malo bazilike in pokapate z oljčnim oljem.