fbpx

Recept: francoska specialiteta solata Nicoise

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

Vsaka skodelica juhe, vsak grižljaj kruha in vsaka skladba okusov v svetu kulinarike nosi s seboj zgodbo – zgodbo okusov, vonjev, tradicije in pogosto tudi čustev. Danes vam predstavljamo recept za francosko solato Nicoise.

Francoska kuhinja je ena izmed tistih, ki se ji je težko upreti. Njena prefinjenost, bogata dediščina in umetnost združevanja sestavin so že dolgo navdih za kulinarične ljubitelje po vsem svetu. Solata Nicoise je izjemno okusna in sveža jed, ki izvira iz slikovitega mesta Nice v Franciji. Ta jed se je razširila po vsem svetu in je postala priljubljena tako med ljubitelji francoske kuhinje kot tudi med tistimi, ki iščejo osvežujočo in hranljivo solato.

S kombinacijo različnih sestavin ponuja bogat okus in zdrave hranilne snovi.

In kako pripravite solato Nicoise?

Solata Nicoise

  • Obroki: 10
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 150 g konzervirane tune v kosih, odcejene
  • 6 trdo kuhanih jajc, pred serviranjem jih olupimo in narežemo na četrtine
  • 600 g majhnega mladega krompirja
  • 3 majhne paradižnike, narezane na rezine
  • 1 majhna rdeča čebula, narezana na tanke rezine
  • 1 glava solate, narezana na koščke
  • 220 g stročjega fižola, očiščenega in narezanega na 5 cm velike kose
  • pest oliv
  • 2 žlici kaper
  • sol, poper
  • Sestavine za preliv:
  • 80 ml limoninega soka ali rdečega vinskega kisa
  • 180 ml oljčnega olja
  • 3 žlice drobno sesekljane šalotke
  • 2 žlici drobno sesekljane sveže bazilike
  • 1 žlica drobno sesekljanega svežega timijana
  • 2 žlički drobno sesekljanega svežega origana ali pehtrana
  • 1 čajna žlička gorčice
  • sol, sveže mlet poper

Navodila

  1. Za začetek pripravimo preliv tako, da v kozarec dodamo olje, limonin sok ali kis, šalotko, zelišča in gorčico. Pokrijte in močno premešajte. Po želji dosolimo in popopramo.
  2. Nato čebulo narežemo na tanke rezine, dodamo v skledo in prelijemo s 3 žlicami pripravljenega preliva. Pustite, da se čebula malo sprosti in navzame vonja preliva.
  3. Krompir v kosih ali na pol prerezan skuhamo v slani vodi, kuhan krompir odcedimo. Večje kose razpolovite in dodajte v skledo.
  4. Prelijemo s ¼ količino preliva.
  5. Medtem v slanem kropu skuhamo stročji fižol, vendar pazimo, da se ne razkuha. Odcedite, sperite s hladno vodo.
  6. Narezano solato razporedimo po servirnem pladnju. Na sredino dodamo tuno, okoli tune pa paradižnik in čebulo. Okoli tega dodajte stročji fižol, trdo kuhana jajca, olive in kapre.
  7. Vse skupaj prelijemo s prelivom. Sestavine razporedite tako, da bo krožnik videti bogat in privlačen. Postrezite takoj in ne pozabite, solata mora biti sobne temperature.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.