Breskvin drobljenec je ena izmed tistih sladic, ki združuje okus poletja.
Breskvin drobljenec je enostaven za pripravo, pa ponuja bogato kombinacijo okusov in tekstur, ki očarajo vsakega sladokusca. Z mehkim, sočnim nadevom iz breskev in hrustljavo, sladkasto skorjo iz ovsenih kosmičev, je ta jed popoln izbor za poletne večere
Za ta recept lahko uporabite sveže ali zamrznjene breskve. Če izberete zamrznjene, pazite, da jih popolnoma odmrznete in dobro odcedite odvečno tekočino!
Breskvin drobljenec
Sestavine
- Za hrustljavo skorjo:
- ¾ skodelice rjavega sladkorja
- ½ skodelice večnamenske moke
- ½ čajne žličke cimeta
- ¾ skodelice ovsenih kosmičev
- ½ čajne žličke soli
- ⅓ skodelice nesoljenega masla, sobne temperature, narezanega na kocke Za breskvin nadev:
- 1 ½ kilograma narezanih breskev
- ¾ skodelice sladkorja
- 2 žlici koruznega škroba
- ½ čajne žličke soli
- ½ čajne žličke cimeta
- Sok ene limone
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
Navodila
- Segrejte pečico na 190°C in pripravite pekač s prostornino 1 ½ do 2 litra, kot je npr. pekač 20×20 cm ali majhen gratiniran pekač.
- V veliki skledi zmešajte rjavi sladkor, moko, cimet (po želji), ovsene kosmiče in sol. Dodajte maslo in ga s prsti vtrite v mešanico, dokler ni vse dobro premešano in suho.
- V srednje veliki skledi zmešajte breskve, sladkor, koruzni škrob, sol, cimet (po želji), limonin sok in vanilijo. Mešajte, dokler se vse enakomerno ne razporedi.
- Breskvin nadev prelijte v pripravljen pekač. Čez vrh potresite hrustljavo skorjo in pecite 30 minut, dokler skorja ne postane zlato rjava in se robovi ne začnejo peniti.
- Postrezite toplo z vanilijevim sladoledom. Najboljše je, če je jed sveže pripravljena, saj naslednji dan skorja ne bo več tako hrustljava.