Juha iz sladke koruze je preprosta za pripravo in polnega okusa. Juho lahko pripravljate iz sladkih koruznih zrn. Za najboljše okuse izberite svežo in zrelo koruzo. Ta sladka koruzna juha je lahka in osvežilna ter odlična izbira za popolno predjed.
Za pripravo juha iz sladke koruze boste morali storž koruze najprej popariti in šele nato odstraniti koruzna zrna iz storža. Sladka koruza mora biti po kuhanju zrela, sočna in živahno rumene barve, lahko pa tudi uporabite koruzo v pločevinki. Koruzna juha ima sladek in okus po oreščkih, ki se mnogim zdi privlačen.
Juha iz sladke koruze
Sestavine
- Sestavine:
- 2 storža sladke koruza
- 1,5 skodelice vode ali juhe
- 1,5 žlice olja ali masla
- 2 žlici sesekljane mlade čebule
- 1 čajna žlička drobno sesekljane zelene
- 2 žlički koruznega škroba
- 2 do 3 ščepci zdrobljenega črnega popra
- 1 žlica drobno sesekljanega peteršilja ali koriandra
- 1 žlica drobno sesekljanega drobnjaka
Navodila
- Koruzne storže kuhate na pari.
- Kuhane koruzne storže pustite, da se ohladijo na sobni temperaturi, nato z nožem previdno odstranite koruzna zrna.
- Odstavite 2 žlici koruznih zrn za kasnejšo uporabo.
- Preostala poparjena koruzna zrna prenesite v mešalnik in jih zmešate do gladkega.
- V ponvi segrejte 1,5 žlice poljubnega olja z nevtralnim okusom. Dodate 2 žlici sesekljane mlade čebule in 1 žličko drobno sesekljane zelene.
- Mešajte in pražite dve minuti na majhnem ognju ali dokler okusi čebule in zelene ne povežejom med seboj. Namesto mlade čebule lahko uporabite šalotko, rdečo ali belo čebulo. Za vegetarijansko možnost dodajte maslo namesto olja.
- Zmanjšajte ogenj in prepraženi čebuli in zeleni dodajte koruzno pasto iz mešalnika in dobro premešajte.
- V ponev vlijete 1,5 skodelice vode ali zelenjavne osnove, zmešajte.
- Juho zavrite na srednje nizkem do srednjem ognju. Občasno premešamo.
- Ko juha zavre, dodajte preostali 2 žlici koruznih zrn, ki ste jih dali na stran.
- Dodajte sveže zdrobljenega črnega popra in soli po okusu ter kuhajte 2 do 3 minute.
- Medtem v majhno skledo vzemite 2 čajni žlički koruznega škroba in 2 žlici vode. Temeljito premešajte, da nastane gladka pasta brez grudic.
- Pri nizki temperaturi dodajte pasto iz koruzne moke, da zgostite sladko koruzno juho in takoj mešajte, da se ne naredijo grudice.
- Juho dušite še 2 do 3 minute na nizkem ognju, da se koruzna moka skuha in juha zgosti. Preverite začimbe in jih po potrebi dodajte.
- Juho postrezite vročo in jo okrasite s sesekljano zeleno, mlado čebulo ali zdrobljenim črnim poprom. Dober tek!