Pravijo, da slaščic ni nikoli preveč, pa vendar se včasih zgodi, da praznične dobrote po koncu praznovanj ostanejo v shrambi. Da se ne bi prenajedali ali pa hrane zavrgli, je zato vedno dobro pomisliti na recepte za jedi, ki slastne ostanejo še dolgo. Pripravili recept za okusne medenjake, ki jih lahko jeste tudi kar mesec dni po pripravi.
Medenjaki veljajo za eno najpriljubljenejših prazničnih poslastic, z njimi pa se radi sladkamo tudi tekom leta. Zato je preprost recept za medenjake, ki bodo slastni ostali kar mesec dni, odlična izbira.
Zanj ne boste potrebovali veliko sestavin, poleg zadovoljstva vaših brbončic pa so lahko z njimi tudi okrasite svoj dom.
Medenjaki
Sestavine
- 1/3 skodelice zmehčanega masla
- 3 žlice zmehčanega kremnega sira
- 3/4 skodelice sladkorja [recipe-ingredients] Sestavine za medenjake:
- 15 dag masla
- 15 dag medu
- 35 dag gladke moke
- 10 dag mletih orehov
- 2 jajci
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- začimbe po želji (cimet, klinčki, ingver…) Sestavine za kremo:
- 10 dag sladkorja v prahu
- 3 žlice limoninega soka
Navodila
- Najprej pripravite testo za medenjake. V veliki skledi zmešajte moko, sodo bikarbono, orehe in začimbe. Nato maslo narežite na tanke rezine in jih z rokami zmešajte v testo.
- Stepite jajce in ga z rokami vmešajte v testo, nato dodajte še med. Testo zavijte v plastično folijo in ga za eno uro postavite v hladilnik.
- Testo nato z žlico razdelite na manjše delčke, ki jih boste z rokami oblikovali v kroglice. Velikost kroglic je odvisna od vas: večje naj bodo, če si želite večje medenjake.
- Medenjake razporedite v pekač, obložen s peki papirjem in pecite 10 minut v pečici, ogreti na 180°C. Medenjaki so pečeni, ko ob robu postanejo temno rjavi.
- Med peko se lotite priprave kreme: v večji posodi zmešajte sladkor in limonin sok. Z mešanico nato napolnite brizgalno vrečko in okrasite medenjake. Dober tek!
Dodatni nasveti:
– Če orehov ne marate ali ste nanje alergični, lahko medenjake naredite tudi brez njih.
– Če želite medenjake v različnih prazničnih oblikah, potem namesto, da iz testa pred peko naredite kroglice, uporabite modelčke.
– Ko medenjake razporejate v pekač, pazite, da med njimi ostane nekaj prostora. Testo zaradi sode bikarbone med peko namreč nabrekne.
– Mešanica za kremo naj bo tako gosta, da počasi kaplja z žlice, ko jo zajamete. Če je preredka, dodajte več sladkorja, ob pregosti kremi pa prilijte limonin sok.
– Namesto brizgalne vrečke lahko uporabite peki papir, ki ste ga oblikovali v cev.