Ta malce retro torta je zelo okusna in vas zagotovo ne bo pustila ravnodušne. Idealna je za vse priložnosti.
Klasična torta, ki v vas vzbudi spomine in željo po še enem kosu. Očarljiva in slastna. Zaklenite hladilnik, saj se boste nenehno vračali po še, dokler ne pojeste cele.
Orehova torta s karamelo
Sestavine
- Sestavine za biskvit
- 3 jajca
- 190 gramov sladkorja
- 4 do 5 žlic vrele vode
- 4 do 5 žlic olja
- 120 gramov moke
- 150 gramov mletih orehov
- eno čajno žličko pecilnega praška Sestavine za karamelno kremo
- 500 ml mleka
- 8 žlic ostre moke
- 340 gramov sladkorja
- 30 gramov masla
- 30 do 50 gramov čokolade.
Navodila
- Jajca dobro stepemo s sladkorjem, dokler ne se spenijo (približno deset minut). Prilijemo olje in vročo vodo ter še malo stepamo.
- Dodamo moko pomešano z orehi in pecilnim praškom ter z nežnim obračanjem vmešamo k jajcem.
- Maso vlijemo v pomaščen in pomokan model premera 20 cm in pečemo 40 minut na 180°C. Pečen biskvit ohladimo na rešetki in prečno prerežemo na tri dele.
- Za kremo vzamemo malo mleka, toliko, da vmešamo moko in zmešamo do gladkega.
- Preostalo mleko zavremo in dodamo presejano moko. Z žico mešamo približno pet minut, da se krema lepo zgosti.
- Ko je smetana napol kuhana, damo v drugo posodo sladkor, da se stopi na majhnem ognju.
- Pripravljeno kremo z mlekom vlijemo v stopljen in karameliziran sladkor ter vse skupaj na majhnem ognju mešamo toliko časa, da se poveže in se sladkor popolnoma raztopi.
- Na koncu dodamo še maslo in čokolado ter premešamo.
- Z ohlajeno karamelno kremo nadevamo torto, jo zgoraj in ob straneh ter po želji okrasimo. Ohladimo za nekaj ur v hladilniku.