Pečene gobe so v jesenskem času prava poslastica, a tega trika prav zagotovo niste poznali…
Če se radi lotite priprave različnih sezonskih jedi, so na vašem jedilniku te dni skoraj zagotovo tudi pečene gobe. Te lahko sicer pripravimo skozi vse leto, saj so najbolj primerna vrsta prav šampinjoni, ki jih lahko dobite v vseh večjih živilskih trgovinah.
A pozor, soka, ki nastane pri pečenju gob nikar ne zavrzite. Sok pečenih jurčkov kar poka od arom in prefinjenega okusa, zato je škoda, da ga ne bi uporabili pri pripravi drugih jedi. Prav tako sok šampinjonov. Največji svetovni kuharji te “eliksir” namreč radi uporabijo pri pripravi rižot, testenin ali zelenjave. Lahko pa jih uporabite tudi kot veganski dodatek k omakam in kremnim juham. Sicer pa so že pečene gobe poslastica sama zase.
Pečene gobe
Sestavine
- 900 g gob
- 60 ml oljčnega olja
- sol, poper
- timijan ali rožmarin
- 2 žlici sesekljanega peteršilja, drobnjaka, pehtrana oz. drugih svežih zelišč
Navodila
- Gobe očistite in narežete na četrtine. Rešetko postavite na srednji del pečice in pečico segrejete na 190 °C. Gobe pokapate z olivnim oljem ter začinite s soljo in poprom.
- Prenesite na pekač, obložen s folijo, in jih razporedite v enakomerno plast. Potresete s timijanom ali rožmarinom. Prestavite v pečico in pečete, dokler gobe ne spustijo tekočine – približno 15 minut.
- Previdno odcedite tekočino v ločeno posodo. Gobe vrnite v pečico in nadaljujte s pečenjem, dokler niso zlato rjave, vendar še vedno mehke (približno 30 minut).
- Prestavite jih v skledo in zmešajte s peteršiljem, drobnjakom ali pehtranom. Postrezite takoj.