Piadina je tradicionalna italijanska ploščata pogača, ki izvira iz regije Emilia-Romagna na severu Italije. Narejena je iz preprostih sestavin: moke, vode, soli in maščobe (običajno svinjske masti ali oljčnega olja). Testo se razvalja v tanke kroge, ki jih nato spečejo na vroči plošči, imenovani "testo", do zlato rjave barve
Piadina se lahko uživa tako, da jo preprosto zvijemo ali zložimo na pol, nadevamo pa jo lahko z različnimi nadevi, kot so pršut, sir, zelenjava ali celo sladki nadevi. Je priljubljena hitra hrana v Italiji in jo pogosto postrežejo kot prigrizek ali lahko malico. Zaradi svoje prilagodljivosti in enostavnosti priprave se je piadina razširila tudi izven Italije.
Piadina - tradicionalna italijanska pogača
Sestavine
- 500 g moke
- 50 g svinjske masti ali 60 ml ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 čajna žlička soli
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 200 ml mlačne vode
Navodila
- V večji skledi zmešajte moko, sol in pecilni prašek.
- Dodajte svinjsko mast ali oljčno olje in z rokami mešajte, dokler se maščoba popolnoma ne vključi v moko.
- Postopoma dodajajte mlačno vodo in mešajte, dokler se ne oblikuje gladko in elastično testo. Testo mora biti mehko, vendar ne lepljivo.
- Testo pokrijte s krpo in pustite počivati 30 minut na sobni temperaturi.
- Testo razdelite na 6 do 8 enakih delov. Vsak kos testa oblikujte v kroglo.
- Na pomokani površini vsako kroglo testa razvaljajte v krog debeline približno 3 do 5 mm.
- Segrejte težko železno ponev ali kamnito ploščo na srednje visoki temperaturi. 8. Ko je ponev vroča, položite eno piadino nanjo.
- Pecite približno 2 do 3 minute na vsaki strani, dokler se ne pojavi zlato rjava barva in mehurčki. Ploščato krušno pecivo naj ostane mehko in prožno.
- Piadine so najboljše, če jih postrežete takoj, ko so pečene.
- Polnite jih lahko s številnimi nadevi po vašem izboru, kot so pršut, sveža rukola, strjeni sir, sveži paradižniki ali celo sladki nadevi, kot je Nutella.
- Piadina se odlično poda tudi k različnim juham in solatam ali kot spremljava različnim glavnim jedem.