Kdo ne mara slastne, hrustljave jabolčne pite, ki jo najdete v McDonald'su? Ta kultna sladica je znana po svoji hrustljavi skorjici in sladkem, začinjenem nadevu. Na srečo lahko doma pripravite prav tako okusno različico, ki bo navdušila vašo družino in prijatelje. Idealna je kot posladek ob družinskem kosilu ali pa kot hitra sladica, ko si zaželite nekaj sladkega.
McDonald’s jabolčna pita je ena izmed najbolj priljubljenih sladkih jedi na njihovem meniju in ima dolgo zgodovino. Prvič so jo uvedli leta 1968, ko je McDonald’s iskal način, kako ponuditi sladico, ki bi bila preprosta za pripravo, a hkrati dovolj okusna, da bi jo kupci vzljubili. Prvotno so pito ocvrli, kar ji je dalo hrustljavo in mastno skorjo, ki je bila pri strankah izjemno priljubljena. Kljub priljubljenosti so se leta 1992 odločili preiti na pečeno različico, da bi ustregli zahtevam po bolj zdravih obrokih, a ljubitelji še vedno prisegajo na originalen ocvrt recept.
Danes je ta pita postala prava klasika. Kar loči McDonald’s jabolčno pito od tradicionalnih ameriških pit, je ravno njena priročna velikost in način priprave. Namesto ene velike pite, gre za ročne pite, ki jih lahko enostavno vzamete s seboj. Polnjene so z mešanico sladkih in kiselkastih jabolk, obogatenih s cimetom in sladkorjem, ter obdane s tanko hrustljavo skorjico, ki se topi v ustih. K sreči lahko to ikonično sladico brez težav pripravite tudi doma, z enostavnimi sestavinami in nekaj triki, ki vam bodo pričarali nostalgičen okus, podoben tistemu iz McDonald’sa.
Jabolčna pita kot v McDonald'su
Sestavine
- 2 listi zamrznjenega listnatega testa (odtaljeno)
- 3 skodelice jabolk (olupljena in narezana na kocke)
- 3 žlice sladkorja
- 3 žlice svetlo rjavega sladkorja
- 1 ½ čajne žličke cimeta
- ½ čajne žličke muškatnega oreščka
- 1 žlica svežega limoninega soka
- ¼ skodelice vode
- 1 žlica koruznega škroba (raztopljenega v 2 žlicah vode)
- 1 jajce (stepeno z 1 žlico hladne vode)
- 3 žlice sladkorja za posip
- ¾ čajne žličke cimeta za posip
Navodila
- V veliki ponvi na srednji temperaturi zmešajte narezana jabolka, sladkor, rjavi sladkor, cimet, muškatni orešček, limonin sok in vodo. Kuhajte približno 10 minut, dokler jabolka ne postanejo mehka.
- Dodajte koruzni škrob, raztopljen v vodi, in kuhajte še 3-4 minute, dokler zmes ne postane gosta. Odstavite z ognja in pustite, da se nadev nekoliko ohladi.
- Pečico segrejte na 200°C in obložite pekač s peki papirjem.
- Razvaljajte listnato testo na 12×12 cm pravokotnike. Na polovico pravokotnikov dodajte žlico ohlajenega jabolčnega nadeva, robove premažite s stepenim jajcem in prekrijte z drugim kosom testa.
- Robove z vilicami stisnite skupaj, da zatesnite pito, in jih premažite s preostalim jajcem. Vsako pito potresite s sladkorno-cimetovo mešanico.
- Z ostrim nožem naredite nekaj rezov na vrhu vsake pite in pecite 18-20 minut, dokler niso zlato rjave.
- Postrezite tople ali hladne.
Za pripravo lahko uporabite kombinacijo Granny Smith in Pink Lady jabolk, saj dajo popolno razmerje med sladkostjo in kislostjo.