fbpx

Recept: Pristna italijanska mesna štruca s slanino

Foto: envato

Ste pripravljeni na nekaj posebnega? Ta recept prinaša popolnoma novo dimenzijo klasične jedi - mesna štruca.

Italijanska mesna štruca, zavita v slastno panceto, je jed, ki bo zadovoljila vsakogar, ki ceni pristen okus italijanske kuhinje.

Pripravljena je z mešanico govejega in svinjskega mesa, obogatena z zelenjavo in nekaj skrivnimi sestavinami, ki ji zagotavljajo sočnost in poln okus. Ko se vse te sestavine združijo in ovijejo v hrustljavo panceto, nastane prava kulinarična mojstrovina.

Ta jed se odlično poda k maslenemu praženemu krompirju in zelenjavi, kot so stročji fižol ali beluši. Seveda pa jo lahko postrežete tudi s svežo solato za bolj lahkoten obrok.

Italijanska mesna štruca

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

    Za mesno štruco:
  • 700g mlete govedine
  • 300g mletega svinjskega mesa
  • sol in poper po okusu
  • ½ skodelice mleka
  • 3 velike rezine rjavega kruha brez skorje
  • 1 srednje velika naribana korenje
  • 120g šampinjonov
  • 2 šalotki
  • 2 veliki stroka česna, stisnjena
  • 1 žlička suhega origana
  • ½ žličke svežega ali suhega rožmarina
  • 90g naribanega pecorina
  • ½ skodelice sesekljanega peteršilja
  • 2 jajci
  • 200g slanina v rezinah (približno 34 rezin)
  • 290g mocarele
  • Za omako:
  • sveži listi bazilike
  • paradižnikova omaka

Navodila

  1. Najprej odstranite skorjo iz kruha, ga natrgajte na koščke in namočite v mleko. Pustite, da se dobro prepoji.
  2. V veliki posodi združite mleto meso, sol in poper ter kruh, prepojen z mlekom. Dodajte naribano korenje, naribane šampinjone, drobno sesekljane šalotke, stisnjen česen, suhi origano, drobno sesekljan rožmarin, sesekljan peteršilj in dve celi jajci. Z rokami dobro premešajte, da se vse sestavine enakomerno povežejo.
  3. Na čisto delovno površino položite eno ali dve večji plasti folije za živila, ki naj se prekrivata. Nato po širini položite dve vrsti rezin pancete, tako da se deloma prekrivata. Postopek ponavljajte, dokler ne pokrijete celotne folije.
  4. Mesno mešanico oblikujte v pravokotno obliko in jo položite na sredino pancete. V sredino mesne štruce položite trakove mocarele. Nato meso previdno preložite čez mocarelo, tako da oblikujete velik zvitek z mocarelo v sredini. Poskrbite, da ne bo nobenih odprtin.
  5. Folijo dvignite z ene strani in z njo zavijte panceto okoli mesne štruce. Ponovite z druge strani in zvitek trdno zavijte ter na koncih folijo zavrtite. Nato zvitek še enkrat zavijte v aluminijasto folijo, da bo bolj čvrst. Postavite ga v hladilnik za vsaj 2 do 3 ure, najbolje pa kar čez noč.
  6. Pečico segrejte na 180°C. Mesno štruco odstranite iz hladilnika, jo odvijte iz folije in jo trdno povežite s kuhinjsko vrvico. Začnite z enim vozlom po dolžini in nadaljujte z enim po širini ter nato še s tremi enakomerno razporejenimi vozli na vsaki strani. Pecite v segreti pečici 60-80 minut, dokler ni štruca dobro prepečena in hrustljava na zunanji strani.
  7. Ko je mesna štruca pečena, jo vzemite iz pečice in pustite, da se 20-30 minut ohladi. Odstranite vrvico in jo narežite na porcije.
  8. Postrezite s paradižnikovo omako, pomešano s sveže natrganimi listi bazilike. Za okras uporabite sveže vejice rožmarina.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.