fbpx

Recept: Tradicionalna pehtranova potica

Pehtranova potica

Pehtranova potica ali po domače “pehtranka” je ena najbolj priljubljenih klasičnih tradicionalnih slovenskih prazničnih jedi. Slastno potico z nadevom iz pehtrana, smetane, jajc in sladkorja pa lahko pripravimo tudi kar tako, za lepši dan. Preverimo, kako.

Pehtranova potica je ena izmed najbolj slastnih tradicionalnih slovenskih potic, ki so jo po starih običajih pripravljali zlasti za veliko noč. Zakaj bi kupovali že pripravljeno, če lahko dišečo jed spečemo tudi sami in z njo razveselimo svoje najdražje?

 Pehtranova potica – recept

Sestavine za kvašeno testo za potico:

  • 500 g bele moke
  • 70 g masla
  • 200 ml mleka
  • 2 jajci
  • 40 g kvasa
  • 60 g sladkorja
  • žlica ruma
  • 1 vanilij sladkor
  • ½ žličke naribane bio limonine lupine
  • ščepec soli

Sestavine za nadev:

  • 150 g nasekljanega pehtrana
  • 100 g masla
  • 100 g drobtin
  • 180 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 180 ml sladke smetane
  • 1 vanilij sladkor

Sestavine za premaz in posip:

  • 1 jajce
  • mleko
  • sladkor v prahu

PREBERITE ŠE: Recept: domača orehova potica

Pehtranova potica – postopek priprave:

Najprej pripravimo kvasec. V posodo nadrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja in nekaj moke ter med sestavine prilijemo toplo mleko. Premešamo in pustimo vzhajati 10 minut. Nato se lotimo priprave kvašenega testa. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem. V večjo posodo presejemo moko in v sredini naredimo jamico, v katero vlijemo kvasec. Dodamo segreto maslo, penasto umešano rumenjake, žlico ruma, pol žličke naribane lupine bio limone in ščepec soli. Sestavine zgnetemo v voljno in gladko testo, ki ga oblikujemo v kepo, pokrijemo s kuhinjso krpo in pustimo vzhajati približno 40 minut. Med vzhajanjem pripravimo pehtranov nadev. V ponvi razstopimo maslo in na njem prepražimo drobtine, jih odstavimo in pustimo, da se ohladijo. Jajca previdno ločimo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjakom dodamo drobtine, sladkor, smetano in premešamo. Nato počasi in previdno v zmes vmešamo tudi beljakov sneg. Rahlo premešamo. Pekač za potico dobro namastimo in potresemo z drobtinami. Testo na pomokanem prtu razvaljamo na prst debelo in ga 2 do 4 centimetre od roba bogato premažemo z nadevom. Nadev potresemo s pehtranom in pričnemo s previdnim zvijanjem testa s pomočjo prta. Pazimo, da je potica zvita čimbolj na tesno. Zvito “pehtranko” položimo v pekač, pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja še približno pol ure. Medtem pečico ogrejemo na 190 stopinj. Vzhajano potico premažemo s premazom iz enega jajca in nekaj žlic mleka ter za približno eno uro položimo v pečico. Pečeno potico pustimo, da se v modelu hladi vsaj pol ure, preden jo previdno zvrnemo iz pekača in pustimo, da se dokončno ohladi. Ohlajeno pehtranovo potico potresemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.