Poznaš recept za dober sladoled? Predstavljamo izbor najboljših receptov za domači sladoled, ki vas bodo navdušili z okusom, izgledom in preprostostjo priprave. V naboru receptov bo vsak našel nekaj zase, tudi tisti, ki bi si želeli, da bi si lahko sladoled privoščili brez kančka slabe vesti.
Doma pripravljen sladoled je nekaj posebnega. Recept za dober sladoled pa še zdaleč ni treba, da od vas zahteva kopico kuharskega znanja, da sladoled upraviči visoka pričakovanja.
PREBERITE ŠE:
Če želite izdelati sladoled sami doma, potem ste prišli na pravi naslov, saj smo za vas pripravili izbor najboljših receptov za domači sladoled!Recepti za dober sladoled:
Recept za kremni sladoled iz lubenice:
Sestavine za kremni sladoled iz lubenice:
- 600 g lubenice
- 40 dag sladkorja
- 100 ml vode
- 2 beljaka
- 2 ali 3 limone/limete
- 100 g sladke smetane
Postopek priprave kremnega sladoleda iz lubenice:
Lubenico narežemo na (manjše ali večje) kose in odstranimo vse pečke (da sladoled ne greni). Primešamo ji skuhan sladkor, vodo in ožete limone/limete. Dodamo še cca 1 dl hladne vode in stepeno sladko rastlinsko smetano ter premešamo. Za konec dodamo stepene beljake. Zmiksamo. Sladoled za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik, in že je pripravljen za uživanje. Pa dober tek!
Recept za domači nizkokalorični sadni sladoled:
Sestavine za domači nizkokalorični sadni sladoled:
- 2 banani
- zamrznjeno sadje po izbiri (maline, jagode, višnje, borovnice …)
Postopek priprave domačega nizkokaloričnega sadnega sladoleda:
V mešalnik damo najprej banani, ki smo ju narezali/razdelili na srednje debele kose, nato pa dodamo sadje po lastnem izboru. Miksamo toliko časa, da masa postane mazljiva. In to je vsa umetnost! Pa dober tek!
Recept za bananine jogurtove lučke:
Sestavine za bananine jogurtove lučke (4 komadi):
- 1 banana
- vaniljev jogurt
- čokoladne kapljice (za posip lahko uporabite tudi kokosovo moko, mrvice, zdrobljene lešnike, …)
Postopke priprave bananinih jogurtovih lučk:
Banano razrežete na štiri enako velike kosčke in vsakega prebodete s palčka. Vsak kos pomočite in povaljate po jogurtu in nato potresete s poljubnim posipom. Lučke za tri ure postavite v zmrzovalnik in bananine jogurtove lučke so pripravljene za uživanje! Pa veselo sladkanje!
Recept za domači sladoled s pivom:
Sestavine za domači sladoled s pivom:
- 205 g mlečne čokolade
- 180 ml piva Guinness (lahko izberete tudi drugo temno pivo)
- 250 ml mleka
- 250 ml smetane za stepanje
- 100 gramov sladkorja
- 4 rumenjaki
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
- ščepec soli
Postopek priprave domačega sladoleda s pivom:
Mlečno čokolado zdrobimo na drobne kose in stresemo v ponev. V ločeni ponvi na srednjem ognju segrejemo mleko, ki smo mu primešali sladkor in sol. Ločeno razžvrkljamo rumenjake in jih prilijemo mešanici z mlekom. Na zmernem ognju mešamo nežno in počasi. To počnemo toliko časa, da se masa zgosti. Nato jo skozi cedilo prelijemo v ponev s čokolado. Segrevamo in mešamo toliko časa, da se čokolada povsem stopi. Ko je zmes gladka, dodamo smetano, pivo in vaniljev izvleček. Pustimo, da se nekoliko shladi na sobni temperaturi, nato ponev prestavimo v hladilnik. Ohlajeni sladoled razporedimo v želeno posodo in za konec prestavimo v zamrzovalnik. Pa dober tek!
Recept za domači sladoled brez sladkorja:
Sestavine za domači sladoled brez sladkorja:
- 2,5 dl delno posnete sladke smetane
- 2,5 dl posnetega mleka
- 0,5 skodelice nesladkanega kakava v prahu
- 2 rumenjaka
- 1 vaniljev strok
Postopek priprave domačega sladoleda brez sladkorja:
V kozici počasi segrejemo mleko, a ne dovolimo, da zavre. Dodamo mu vaniljev strok in ga pustimo kuhati na šibkem ognju cca 20 minut. Medtem z ročnim mešalnikom penasto umešamo rumenjake. Po pretečenem času iz mleka odstranimo vaniljev strok, ga prerežemo na polovico in postrgamo semena, ki jih stresemo nazaj v mleko. Pustimo, da se mleko ohladi, ga precedimo in vlijemo v rumenjake. Premešamo in prestavimo v kozico. Tekočini dodamo kakav in kuhamo na šibkem ognju (masa ne sme zavreti!), dokler se ne zgosti. Znak, da moramo kozico odstaviti z ognja, je gosta pena, ki se med mešanjem nabere na žlici. Masi pustimo, da se ohladi, nato pa ji dodamo smetano. Prelijemo v strojček za pripravo sladoleda in sledimo navodilom uporabe. Sladoled nato prestavimo v plastično posod(ic)o in zamrznemo. Pa veselo sladkanje!
Recept za domači sladoled iz le dveh sestavin:
Sestavine za domači sladoled iz le dveh sestavin:
- smetana za stepanje
- kondenzirano oz. zgoščeno mleko
- dodatki po želji
Postopek priprave domačega sladoleda iz le dveh sestavin:
Smetano za stepanje in kondenzirano mleko stepate s stepalnikom, dokler ne dobite gladke in penaste teksture. Nato po želji le še dodate želeni okus. Lahko se igrate s prelivi, sezonskim sadjem, oreščki, kokosom, piškoti, čokolado, likerjem ipd. Če želite sladoled intenzivnih barv, uporabite živilske barve.
Recept za probiotične sadne sladoledne lučke:
Sestavine za probiotične sadne sladoledne lučke:
- 2 dcl domačega kefirja (iz živalskega ali rastlinskega mleka)
- 1 žlica medu (lahko tudi sadni sirup)
Dodatki (po želji):
- sadje
- kosmiči
- čokolada
- vanilja v prahu
- Nutella
Postopek priprave probiotične sadne sladoledne lučke:
Kefirju dodamo žlico medu in malce sadja ter vse skupaj spasiramo in dobro premešamo (če je vmes banana, medu niti ne potrebujemo). Z maso nato napolnimo modelčke za sladoledne lučke (če ga nimamo, lahko uporabimo prazne jogurtove lončke ali lončke za puding) ter po želji dodamo koščke sadja ali čokolade, kosmiče, vaniljo ali Nutello. Zamrznemo in voilà, probiotične sadne lučke so pripravljene. Pa veselo sladkanje. Če želite bolj kremasto teksturo, kefir pred uporabo odcedite.
Osvežilni sladoled iz bazilike z jagodnim prelivom:
Sestavine za sladoled iz bazilike z jagodnim prelivom:
- 15 g listov bazilike
- 120 g sladkorja
- 4 velike rumenjake
- 450 ml polnomastnega mleka
- 450 ml sladke smetane
Za jagodni preliv:
- 300 g razrezanih jagod
- 150 g sladkorja
- 1 žlica svežega limoninega soka
Postopek priprave sladoleda iz bazilike z jagodnim prelivom:
V mešalniku v prah zmešamo liste bazilike in sladkor, ki ju nato postavimo v posodo skupaj z rumenjaki in mešamo dokler se rumenjaki ne nekoliko spenijo. V drugem loncu segrejemo mleko, da postane vroče, a ne vrelo, nato ga dodamo zmesi in dobro premešamo. Sedaj celotno zmes počasi v loncu za kakšno minuto segrejemo in ob tem konstanto mešamo, dokler se ne malce zgosti. Potem zmes postavimo v posodo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Nato našo kremasto zmes postavimo v mešalnik za sladoled in sledimo običajnim navodilom priprave. Če mešalnika nimamo, bomo ta korak spustili. Naš sladoled sedaj položimo v plastično posodo in jo pokrijmo s pokrovom ter ga za šest ur postavimo v zmrzovalnik. Po želji lahko sladoled jemljemo iz zmrzovalnika vsake dve uri, da ga malce premešamo. Sedaj lahko pripravimo še jagodni preliv. Jagode, limonin sok in sladkor položimo v ponev ter sestavine skupaj mešamo dokler ne preliv zavre, nato ga na nižji temperaturi počasi mešamo dokler ne dobimo želene gostote. Preden sladoled serviramo, da za 20 minut postavimo ven iz zmrzovalnika in ga nato prelijemo z jagodnim prelivom. Pa dober tek.
Recept za božanski Cookies ‘n’ Cream sladoled z Nutello:
Sestavine za božanski Cookies ‘n’ Cream sladoled z Nutello:
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- 5 žlic vode
- 285g sesekljane bele čokolade
- 3 jajca
- 1 ¼ skodelice polnomastne smetane za stepanje
- 8 zdrobljenih Oreo piškotov
- ⅓ skodelice Nutelle
Postopek priprave božanskega Cookies ‘n’ Cream sladoleda z Nutello:
V večjem loncu skupaj počasi zavremo sladkor in vodo dokler naša tekočina ne postane nekoliko sirupasta. Nato lonec odstavimo in vanj zmešamo še čokolado, dokler se le-ta ne stopi. Potem ločimo rumenjake in beljake ter rumenjake enega za drugim dodajamo v lonec in zmes stepamo dokler ne postane gladka, nato pa lonec postavimo na hladno, da se zmes shladi. V drugi posodi stepemo trd sneg iz beljakov in ga nato postopoma dodajamo zmesi. V ločeni posodi nato še stepemo smetano in jo postopoma dodamo naši zmesi. Nato skodelico z Nutello postavimo v mikrovalovno pečico za približno 20 sekund, da le-ta postane malce bolj kremasta. Naši zmesi vmešamo zdrobljene piškote (nekaj koščkov piškotov lahko pustimo kasneje za okras) in nato približno polovico zmesi položimo v pekač (najbolj primeren je pravokoten pekač za kruh) ter po vrhu pokapamo polovico Nutelle. Sedaj lahko v pekač dodamo še preostalo zmes in jo ponovno pokapamo z Nutello ter na vrh položimo še preostale zdrobljene piškote. Na koncu lahko zmes kar z nožem še malce zmešamo in nato vrh ovijemo s prozorno foljo za živila ter sladoled zamrznemo v zmrzovalniku za 6-8 ur, dokler se le-ta ne strdi. Če želimo sladoled hraniti v zmrzovalniku dlje časa, lahko pekač pokrijemo z aluminjasto foljo. Pa dober tek!
Recept za nizkokalorični presni bananin sladoled (z okusom čokolade, jagode ali vanilje):
Sestavine za nizkokalorični presni bananin sladoled:
- 3 banane
Sestavine za nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom čokolade:
- 3 banane
- 1 žlička kakava v prahu
- polovica žličke vanilje v prahu
Sestavine za nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom jagode:
- 170 gramov svežih jagod
- 1 žlička vanilje v prahu
Sestavine za nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom vanilje:
- 3 banane
- 1 žlička vanilje v prahu
Postopek priprave nizkokaloričnega presnega bananinega sladoleda:
Predhodno zamrznemo banane, ki jih pred pripravo sladoleda pustimo 5 minut stati na sobni temperaturi, da se nekoliko odtajajo. Nato jih v multipraktiku mešamo toliko časa, da masa postane kremasta (vmes očistimo stene, da postopek pohitrimo). Če želimo, lahko tu z izdelavo zaključimo, če želimo sladoled z okusom čokolade, jagode ali vanilje, pa dodamo naštete sestavine in še enkrat dobro premešamo, da se prah prerazporedi. V primeru jagod, te zmešamo skupaj z bananami in jima nato dodamo prah.
Ostali naši recept za dober sladoled:
Preprost recept za doma narejeni veganski sladoled
Recept za doma narejeni sladoledi – okusna in zdravju prijazna alternativa
Recept za poživljajoč sladoled z zelenim čajem matcha