Korenčkova torta je ena tistih sladic, ki s svojo sočnostjo in toplimi začimbami vedno znova preseneti – še posebej, ko je pripravljena po premišljenem receptu, ki uravnoteži sladkost, teksturo in okus. V tej različici glavne vloge igrajo sveže nariban korenček, mehko pecilno testo in nežno začinjena aroma cimeta ter muškatnega oreščka.
Korenčkova torta ni rezerviran le za posebne priložnosti. Privoščite si ga tudi sredi tedna, ko si zaželite nekaj toplega, sladkega in predvsem domačega.
A pika na i pri tem receptu je zagotovo svilnata glazura iz kremnega sira, ki se s svojo nežno kislostjo popolno dopolnjuje s sladkobo biskvita, medtem ko praženi pekan orehi dodajo tisti nepogrešljivi hrustljavi kontrast. Rezultat je torta, ki ni le vizualno privlačna, temveč tudi tehnično dovršena in pripravljena navdušiti še tako zahtevnega sladkosnedca.
Korenčkova torta s kremnim sirom
Sestavine
- Sestavine za biskvit
- 4 jajca
- 240 ml rastlinskega olja
- 200 g belega sladkorja
- 200 g rjavega sladkorja
- 1½ čajne žličke vaniljevega ekstrakta
- 250 g večnamenske moke
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- ½ čajne žličke soli
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- ¼ čajne žličke mletega muškatnega oreščka
- ¼ čajne žličke mletih klinčkov
- 120 ml nesladkanega jabolčnega pireja
- 3 skodelice (približno 300 g) naribanega korenja
- 1 skodelica (približno 100 g) nasekljanih pekanovih oreščkov, rahlo popečenih strong>Sestavine za glazuro iz kremnega sira
- 115 g masla, zmehčanega
- 225 g kremnega sira, zmehčanega
- 4 skodelice (približno 480 g) sladkorja v prahu
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
- 1 skodelica (približno 100 g) nasekljanih pekanovih oreščkov za posip
Navodila
- Za pripravo kolača segrejte pečico na 175 °C.
- V veliki posodi zmešajte jajca, olje, oba sladkorja in vaniljev ekstrakt.
- Dodajte moko, sodo bikarbono, pecilni prašek, sol in začimbe ter dobro premešajte.
- Vmešajte jabolčni pire, nariban korenček in pekanove oreščke.
- Maso vlijte v pekač velikosti 23 × 33 cm, obložen s papirjem za peko, in pecite 40–50 minut oziroma dokler zobotrebec, vstavljen v sredino, ne pride ven čist.
- Za glazuro stepite maslo in kremni sir do gladkega. Postopoma dodajajte sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt ter mešajte, dokler ne dobite gladke kreme.
- Ohlajen kolač premažite z glazuro in po želji posujte s pekanovimi oreščki.