fbpx

Recept za popolno ocvrto meso: trik, ki naredi meso bolj hrustljavo in okusno

Foto: envato

Ključ do popolnega ocvrtega mesa ni samo v pravilni temperaturi olja ali vrsti drobtin, ki jih uporabite.

Imate radi ocvrto meso? Cvrtje hrane je ena izmed najbolj priljubljenih metod priprave. Je hitro, enostavno in okusno. Ocvrto meso se zlahka najde mesto na krožnikih različnih generacij, od otrok do starejših.

Toda, ali ste vedeli, da pravi čar ocvrtega mesa ni zgolj v samem cvrtju, ampak tudi v pripravi?

Eno izmed manj znanih, a ključnih pravil je “počivanje” mesa

Ko meso paniramo – torej ko ga povaljamo v moki, pomočimo v razžvrkljana jajca in na koncu povaljamo še v drobtinah – je izjemno pomembno, da mu dovolimo, da nekaj časa počiva.

Pripravljeno za v hladilnik. Foto: Anna Guerrero / Pexels

Pokrijmo ga s prozorno folijo in pustimo stati v hladilniku približno 30 minut.

Zakaj?

V tem času se sestavine, uporabljene za paniranje, temeljito oprimejo mesa. Ta proces zagotavlja, da se med cvrtjem ovoj ne loči od mesa, kar je ključno za doseganje tiste popolne, hrustljave zunanjosti.

Ko pustimo panirano meso, da počiva, se zgodi več stvari. Moka, ki jo nanesemo na meso, deluje kot lepilo, ki pomaga, da se ostale plasti bolje oprimejo površine. Jajca, kot vezivo, omogočajo, da se drobtine ne lepijo samo na meso, ampak tvorijo enakomeren in kompakten ovoj.

Pripravljeno in spočito. Foto: Pixabay

V hladilniku se vse te plasti, zaradi nizkih temperatur, strdijo in postanejo bolj robustne. Hladno okolje prav tako upočasni delovanje encimov v mesu, kar pomaga ohranjati sočnost med samim cvrtjem.

Kot pri mnogih kulinaričnih tehnikah, tudi pri cvrtju, je pomembna potrpežljivost. Paniranje in počivanje mesa sta le dva izmed elementov, ki vodijo k vrhunskemu rezultatu.

Prav tako je ključno, da olje segrejemo na pravo temperaturo – previsoka temperatura lahko povzroči, da je meso zunaj zažgano, znotraj pa še surovo, medtem ko prenizka temperatura olja povzroči, da je meso mastno in vlažno.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.