fbpx

Skrivnost popolnega krompirjevega pireja: Ena sestavina, ki ga naredi izjemno dobrega

Kako doseči popolnost v pireju?

Foto: enavto elements

Krompirjev pire, klasika, ki krasi mize ob nedeljskih kosilih, lahko hitro postane prava zvezda obroka, če ga pripravimo pravilno. Skrivnost popolnega pireja tiči v eni sestavini, ki jo morda že uporabljate, a ne dovolj velikodušno – maslo. Ne gre le za količino, ampak tudi za tehniko priprave, ki pire dvigne na novo raven kremaste popolnosti. Kako do popolnega krompirjevega pireja?!

Ključna je že izbira krompirja. Sorti, kot sta Desiree in Yukon Gold, zaradi svoje strukture zagotovita, da bo pire rahel in puhast​.  Krompir vedno kuhamo v hladni, soljeni vodi. To preprečuje prekomerno vpijanje vode, kar lahko vodi do lepljive teksture​.  Prvi korak do popolnega krompirjevega pireja.

Ko je krompir skuhan, ga je treba hitro pretlačiti, da ohranimo toploto. Tukaj pa pride do izraza najpomembnejši del – maslo. Številni recepti priporočajo do 115 g masla na kilogram krompirja​. To bo pireju dalo svilnato teksturo, bogat okus pa še dopolnimo z vročim mlekom ali sladko smetano​.

Foto: enavto elements

Skrivni dodatek

Če želite eksperimentirati, poskusite maslo deloma ali v celoti nadomestiti z oljčnim oljem. To prinese bolj subtilno, a izjemno aromatično noto​.  In še en trik: nekaj strokov česna, počasi kuhanega v mleku, bo pireju dodalo dodatno globino in nežno sladkobo​. Poleg oljšnega olja ali smetane je lahko prava prelomnica prav rumenjak, ki ga umešamo v pire, preden dodamo zadnje mleko. Rumenjak ne le doda bogat okus, ampak tudi pomaga pireju ohraniti več toplote in ga naredi še bolj kremastega​.

Če pa res želite narediti vtis, poskusite z oljem tartufov ali celo narezki svežih tartufov​.  Tartufi bodo pireju dodali zemeljsko aromo in ga preoblikovali v jed, vredno vrhunske restavracije. Pri uporabi tartufovega olja bodite previdni – manj je več, saj je njegov okus zelo intenziven. Torej enako prevdino tudi pri tartufati, kremi iz tartufov. Vsega le za oddtenek.  Tako do popolnega krompirjevega pireja.

Zaključek

Kot vedno, pire krompir mora biti postrežen takoj, ko je pripravljen. Čakanje mu jemlje kremnost, zato poskrbite, da ga servirate takoj po pripravi​. Če pa boste v pripravo vključili še rumenjak, bo vaš pire ne le mehkejši, ampak tudi okusnejši in bogatejši.

Ključne sestavine za najboljši pire krompir:

  • Kakovosten krompir (npr. Desiree, Yukon Gold)
  • Veliko masla (približno 115 g na kilogram krompirja)
  • Vroče mleko ali sladka smetana
  • En rumenjak za dodatno kremnost in toploto
  • Sol po okusu
  • Po želji: oljčno olje, česen, drobnjak

S preprosto izboljšavo vašega pireja s pomočjo rumenjaka boste ustvarili novo dimenzijo priljubljene jedi in presenetili svoje goste z mehkobo, toploto in bogatim okusom.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.