Vsak ljubitelj dobre hrane ve, da je pravilno pohano meso prava umetnost. Čeprav se zdi receptura preprosta – meso, jajce, drobtine – je pot do popolne hrustljavosti in sočnosti pogosto tlakovana s številnimi neuspehi.
Popolno pohano meso ni več skrivnost. Z malo potrpežljivosti in pravimi sestavinami lahko tudi doma ustvarite obrok, ki bo konkurenčen tistim v najboljših restavracijah. Eksperimentirajte s časi namakanja in različnimi vrstami drobtin, da najdete tisto pravo kombinacijo za vaš okus. Dobro pohano meso je le nekaj korakov stran – in ne pozabite, ključ do uspeha se skriva v mleku!
Pot do popolnosti se začne v mleku
Ne gre zgolj za izbiro prave vrste mesa ali najboljših drobtin – ključ do uspeha je namreč v mleku. Da, prav ste prebrali. Namakanje mesa v mleku pred samo pripravo lahko drastično izboljša končni rezultat. Mleko ne samo da zmehča meso, ampak tudi pomaga drobtinam, da se bolje oprimejo in ustvarijo tisto pravo hrustljavo skorjico, ki si jo vsi želimo.
Priprava mesa: korak za korakom
Začnite z kakovostnim kosom mesa, kot je piščančji file ali svinjski zrezek. Debelina mesa naj bo enakomerna, da se enakomerno zapeče. Meso namočite v mleko za najmanj eno uro, še bolje čez noč. Mleko bo meso zmehčalo in mu dodalo nežno sladkobo. Meso najprej pomočite v moko, nato v razžvrkljano jajce in nazadnje v drobtine. Za dodatno hrustljavost lahko drobtine rahlo začinite z začimbami, kot sta paprika ali česen v prahu. Pohajte v dovolj vročem olju, da se izognejo vpijanju olja in zagotovijo hrustljavost. Meso cvrite do zlato rjave barve in ga nato odložite na papirnate brisače, da se odvečno olje odcedi. Meso postrezite vroče s svežo sezonsko zelenjavo, morda s krompirjevo solato ali svežo zeliščno omako. Tako pripravljeno meso bo zagotovo očaralo vsakega gosta.