fbpx

Sočna korenčkova torta z orehi – preprost recept za vsak dan

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

Korenčkova torta z orehi je priljubljena sladica, ki združuje bogat okus korenja in oreščkov v mehkem in sočnem biskvitu. Ne le, da je enostavna za pripravo, ampak je tudi zelo hranljiva, saj korenje doda sladkobo in vlago, orehi pa poskrbijo za hrustljavo teksturo. Ta torta je odlična izbira za družinska kosila, praznična srečanja ali pa kar tako, za sladkanje ob popoldanski kavi.

Čeprav morda ne zveni kot klasična torta, je kombinacija korenja in orehov prava poslastica, ki bo navdušila tudi tiste, ki morda niso ljubitelji zelenjavnih sladic. Korenje v torti ni le zdrava sestavina, ampak dodaja sladkobo in poskrbi za čudovito mehko teksturo. Orehi pa v biskvitu ustvarijo prijetno hrustljavost, kar torti daje poseben čar. Priprava je hitra in preprosta, zato si jo lahko privoščite kadar koli, ko si zaželite nekaj sladkega, a ne preveč zahtevnega.

Korenčkova torta z orehi

  • Obroki: 12
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 4 jajca
  • 1,5 skodelice sladkorja (225 g)
  • 1 skodelica mleka (200 ml)
  • 1 skodelica olja (200 ml)
  • 2,5 skodelice moke (300 g)
  • 2 zavitka pecilnega praška (20 g)
  • 1 zavitek vanilje (5 g)
  • 2 skodelici naribanega korenja
  • 1 skodelica sesekljanih orehov
  • Ščepec soli

Navodila

  1. Pečico segrejte na 180°C in pripravite tortni pekač tako, da ga rahlo namastite in pomokate.
  2. V večji skledi stepite jajca in sladkor, dokler zmes ne postane penasta in svetla.
  3. Dodajte mleko in olje ter premešajte, da dobite enotno zmes.
  4. V drugo posodo presejte moko, pecilni prašek, vaniljo in ščepec soli. Suhe sestavine postopoma dodajajte v mokro zmes in nežno mešajte, dokler ne dobite gladkega testa.
  5. Na koncu vmešajte nariban korenček in sesekljane orehe, dokler se enakomerno ne porazdelijo po testu.
  6. Testo prelijte v pripravljen pekač in ga pecite v predhodno ogreti pečici približno 45-50 minut. Zobotrebec zapičite v sredino torte – če pride ven čist, je torta pečena.
  7. Ko je torta pečena, jo pustite v pekaču 10 minut, nato jo preložite na rešetko, da se popolnoma ohladi.
  8. Po želji torto posujte s sladkorjem v prahu ali prelijte z limonino glazuro.

Recept za limonino glazuro

Limonina glazura je preprosta, a osvežujoča nadgradnja za korenčkovo torto ali katero koli drugo sladico, ki ji želite dodati pridih svežine. Kombinacija sladkorja v prahu in svežega limoninega soka ustvari popolno ravnovesje med sladkobo in kiselkasto noto.

Sestavine:

  • 1 skodelica sladkorja v prahu (120 g)
  • 2-3 žlice sveže iztisnjenega limoninega soka
  • 1 čajna žlička naribane limonine lupinice (neobvezno, za močnejši okus)

Postopek:
Presejte sladkor v prahu v srednje veliko skledo, da odstranite vse grudice. Počasi dodajajte limonin sok – začnite z dvema žlicama. Dobro premešajte, dokler ne dobite gladke in enotne zmesi. Če je glazura preveč gosta, dodajte še kakšno žlico limoninega soka, da dosežete želeno konsistenco. Če želite intenzivnejši okus limone, lahko dodate še naribano limonino lupinico. Z limonino glazuro prelijte popolnoma ohlajeno torto. Pustite, da se glazura strdi, nato torto narežite in postrezite.
Nasvet: Limonina glazura je najboljša, ko jo uporabimo na popolnoma ohlajenih sladicah, saj se tako lepo strdi in ne razpoka. Poleg korenčkove torte je odlična tudi na biskvitih, kolačkih ali roladah.

Foto: envato

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.